Opzet Team Oranje maakt nieuwsgierig

Deze maand belooft de strijd om het kampioenschap bij de viertallen (halve finales op 11 en 12 januari, eindstrijd 25 en 26 januari) spannend te worden....

De vraag is nu welke zes paren worden aangewezen voor het nationale team, dat voor het eerst op semi-professionele manier gaat werken. Interessant is of dit initiatief al op korte termijn tot succes zal leiden. Bijvoorbeeld in juni wanneer het open EK in Menton wordt gespeeld. Waarschijnlijker is dat de eerste vruchten pas geplukt zullen worden tijdens de EK van 2004.

Het Nederlandse vrouwenteam probeert in oktober het goud uit 2000 te evenaren bij de strijd om de Venice Cup, het WK-vrouwen. De kalender is boordevol en de verslaggever registreert opmerkelijke gebeurtenissen tijdens grote toernooien en zet de resultaten in het uitslagenblok.

De trainer houdt nauwgezet de vinger aan de pols bij nieuwtjes in de theorie en introduceert deze zo snel mogelijk bij zijn pupillen. De coach begrijpt het belang van mentale training van de junioren die in juli bij het WK-paren in Tata aan de slag gaan.

De petten die de schrijver van deze rubriek afwisselend opzet passen in de dagelijks groeiende subcultuur van kaartspel en denksport. Schrijven, trainen en coachen, alles goed en wel. Het valt in het niet bij de bekoring van het zelf de kaarten pakken en aan tafel tonen wat je in je mars hebt. Met veel plezier deel ik de goede voornemens voor het nieuwe jaar met de bridgespelers en lezers van de Volkskrant. Bieden: laat nooit je beurt voorbijgaan. Uitkomen: vorm een beeld van de hand van de leider en de dummy. Tegenspelen: ga na een slecht begin op zoek naar andere kansen. Afspelen: verplaats je in de huid van de tegenpartij, deze is niet helderziend. Voeg daaraan de hulp van Vrouwe Fortuna toe die te hulp schiet in spellen dat de logica tekort schiet en een welgemeend'Bonne Chance in 2003' rolt uit de bus.

Om het jaar in te zetten drie spellen met wijze lessen door Franse kampioenen uit een grijs verleden. In diagram 1 luisterde Roger Trézel niet naar zijn partner maar herstelde zich formidabel.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

pas 3SA pas 4*

pas pas pas --

Het 3SA-contract zou, met negen topslagen en alle kleuren gestopt, geen enkel probleem hebben opgeleverd. Zuid, Trézel, gaf eigenwijs de voorkeur aan 4*, een contract met ook negen slagen van top maar met *H achter *V en *AH achter *VB in grote problemen. De drievoudige wereldkampioen ('56, '60 & '62) baseerde de winstvoering op het gegeven van de 1*-opening door oost.

West kwam tegen 4* uit met *10, *B, *H en *6. Oost speelde goed *B na voor *H in de dummy. In noord negentien punten en in zuid zeven, samen zesentwintig. Dit liet voor oost-west veertien punten over. Oost opende met 1*, wat de conclusie rechtvaardigde dat oost in het bezit was van *H. Dit maakte de snit op *H tot een verliezende optie.

De leider zag een fraai reddingsplan geholpen door de twee-twee verdeling van de uitstaande harten bij oost-west. Na *H speelde zuid *V uit de dummy. Oost dekte met *A en zuid gooide een schoppen af. Oost zette de aanval in schoppen door voor *A in de dummy waarna zuid de laatste schoppen uit noord troefde. Harten naar *V en een ruiten getroefd. Opnieuw naar de dummy overgestoken, met *B, en de laatste ruiten uit de dummy voor *8 in oost. Zuid speelde nu voor de tweede keer'loser on loser' en gooide een klaveren uit zuid af. Oost was ingegooid en moest ruiten in de dubbele renonce spelen of klaveren in de *AV van de dummy.

Bertrand Romanet mag met recht de koning van de eindspelen genoemd worden. De tweevoudige wereldkampioen (1956 en 1963) schreef drie voortreffelijke delen over dwangposities. In diagram 2 demonstreert hij hoe het soms vanzelf gaat.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* pas 1SA

2* 2SA pas 3SA

pas pas pas --

West kwam tegen 3SA uit met *H, door iedereen gedoken en speelde ruiten na voor *H in oost die ruiten vervolgde via *B voor *A in west. Op de derde ruitenslag, * 10, ging uit de dummy een kleine schoppen weg en zat oost in dwang. Gooide oost, met *B9862 en *109853 over, een harten af dan kon de leider een hartenslag in de dummy ontwikkelen door *AHV en harten te spelen. Oost koos in de derde ruitenslag noodgedwongen voor een kleine klaveren. De leider won met *V, speelde *V en harten naar het aas. De vijf-één verdeling van de harten maakte het ontwikkelen van een hartenslag onmogelijk en zuid greep naar het laatste redmiddel. Na *A, *V en *H bracht hij oost met *10 aan slag. Met *B98 over moest oost harten in de *H10 van de dummy spelen voor de negende slag.

De leider ging van een zeskaart schoppen in west uit. Na *V in de vierde slag kon oost ook *A spelen; oost zit dan voor de tweede keer in dwang.

Jean Marc Roudinesco, drie keer Europees kampioen in de jaren zestig, beschrijft in 'Intelligence de Bridge' een tegenwoordig vrijwel uitgestorven conventie, de SA-comique, in diagram 3.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

1SA 2* dbl 3*

pas 4* 4* dbl

pas pas 5* dbl

pas pas pas --

Het 1SA-volgbod van west is geen typefout. Het geeft een normale SA-opening aan (15-17) of een lange kleur in een verder zwakke hand. Het doublet van oost, Roudinesco, is te bezien in de context van 1SA. Oost wilde dat west duidelijk maakte welke van de twee varianten er aan de orde was. Na de pas van west op 3* was de zwakke hand duidelijk.

Oost meende dat er geen kans was 4* down te spelen; dit is onjuist want na de uitkomst van *8 voor het aas van oost kan deze de singleton ruiten naspelen om, aan slag met *A, naar *A over te steken voor een ruitenintroever. Oost redde met 4* en veranderde na het doublet tamelijk merkwaardig naar 5*, de kleur van west.

Tegen 5* kwam zuid uit met *A en speelde ruiten door, getroefd in oost. De leider besefte dat *H vrijwel zeker in zuid zat en speelde een sluwe *3 uit oost, zuid dook slaperig en west maakte de slag met *8. Na *A een schoppen getroefd met *10 zodat er in oost drie slagen, *VB10, lagen. De troeven getrokken met *A en klaveren voor *V in zuid die geen ruiten meer had waarna de dummy met *A aan slag kwam voor de vrije schoppen. De verliezers in harten en ruiten van west verdwenen voor elf slagen en een met recht komische +550.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden