Opwinding

Veel opwinding over de nederlaag van minister Zalm bij zijn streven strafmaatregelen te laten nemen tegen Duitsland en Frankrijk. Het stabiliteitspact zou geen betekenis meer hebben....

Merselo A. Turkenburg

Ook de directeur van De Nederlandsche Bank voorspelt ernstige gevolgen van het niet straffen van beide landen. Het zou de stabiliteit van de euro ondermijnen. Maar de euro staat thans op een hoog koersniveau, met als gevolg dat geklaagd wordt over de belemmering van onze export.

Bij alle opwinding wordt voorbijgegaan aan datgene wat werkelijk van belang is, te weten: wat is het beste beleid om uit de economische depressie te komen, waarmee wij in Europa te maken hebben. Duitsland en Frankrijk kiezen ervoor om de economie te stimuleren, zoals indertijd de econoom Keynes heeft bepleit.

Het Nederlandse kabinet doet niets anders dan bezuinigen, zonder duidelijke stimulansen voort te brengen voor een economische opleving. Dit beleid doet sterk denken aan het beleid van de regering Colijn in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Toen werd te lang werd vastgehouden aan de hardheid van de gulden door het handhaven van de gouden standaard. Het gevolg is geweest, dat in ons land de depressie en de hoge werkloosheid langer heeft geduurd dan in andere landen.

Het is daarom goed dat Duitsland en Frankrijk meer waarde hechten aan het op gang brengen van de economie, dan aan het strikt vasthouden van een in het stabiliteitspact centage. opgenomen per-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden