Opwinding

Geluk bestaat. Daar ligt het boek dat ik altijd heb willen lezen. Jarenlang heeft een Amerikaanse geleerde voor mij zitten schrijven....

KEES FENS

Ik overdenk dat allemaal heel snel, licht bevend van opwinding en geluk, met het boek in mijn hand. Ik geef het aan de boekverkoper; hij kent het gebaar: gekocht. 'Het ligt er tien minuten', zegt hij. Hij weet alles en dus ook van alle boeken hoelang ze er liggen. Het is het enige exemplaar. Was ik een uur later geweest, dan was zeker prof. dr P. langs geweest. En hij had gedacht: 'Dat boek heb ik altijd willen lezen.' De gedachte maakt mij extra gelukkig, want een paar maanden geleden kocht hij het enige exemplaar van een ander boek dat ik altijd had willen lezen.

Ik zou Donald willen schrijven: 'Dank u voor al uw werk voor mij.' Misschien was een briefje aan zijn vrouw nog mooier. 'Het spijt me, maar ik ben gelukkig. Dank voor uw lijden.' Mag ik dan die eenenvijftig geleerden vergeten? En die honderdduizenden doden die eeuwen geleden voor mij zijn gestorven?

Het boek kost ruim honderd gulden. Dat is voor niets.

Kees Fens

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden