Opwarming van aarde door Kamer onderzocht

Een speciale commissie van de Tweede Kamer gaat de problematiek van het broeikaseffect onderzoeken. Op initiatief van PvdA'er F. Crone begint de commissie van naar verwachting zes personen in januari haar werk....

ANP

ANP

DEN HAAG

Met openbare discussies, hoorzittingen en mogelijk eigen onderzoek wil de Kamer meer inzicht krijgen in de oorzaken en mogelijke gevolgen van klimaatveranderingen. Bovendien willen de kamerleden binnen een aantal maanden weten welke maatregelen er mogelijk zijn.

De commissie, waarvan in ieder geval de vier grote fracties deel uitmaken, hoopt dat de Kamer uiteindelijk 'een meer gelijkwaardige' positie kan innemen wanneer het kabinet, waarschijnlijk in het voorjaar, met een nieuwe Klimaatnota komt. Daarin moet staan welke stappen de ministers denken te nemen om het broeikaseffect na 2000 aan te pakken.

Crone stelt met nadruk dat het ook gaat om een publiek debat. 'Natuurlijk spreken we met specialisten, wetenschappers uit binnen- en buitenland, milieu-organisaties en anderen. Veel gegevens en opvattingen zijn al bekend, maar veel andere wellicht niet of niet bij iedereen. Het is echter geen onderonsje van mensen die het allemaal al weten.

'We willen dat er door publiciteit ook meer duidelijkheid ontstaat voor het publiek. Ik merk dat er vaak veel dingen door elkaar lopen, dat het overzicht bij veel mensen ontbreekt. De problemen met de ozonlaag, het broeikaseffect, geen sneeuw meer op de Alpen. Steeds weer korte stukjes, losse flodders in de krant.'

Onder anderen kamervoorzitter Deetman en minister De Boer van Milieubeheer zijn enthousiast over het initiatief van Crone.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden