Opwarming baat de nachtzwaluw

Opwarming van het klimaat heeft in Nederland gunstige gevolgen voor verschillende insecten- en vogelsoorten. Eén daarvan is de in Nederland zeldzame nachtzwaluw, die volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland een opmerkelijke toename laat zien in de bovengemiddeld warme jaren tussen 1990 en 2000....

Op de Zuidoost-Veluwe nam het aantal territoria van het dier dit jaar toe met ruim de helft, van 77 tot 117. Ook elders op de Veluwe, op de Sallandse Heuvelrug, in Noord-Brabant en in Limburg lijkt volgens Sovon de afgelopen tien jaar sprake van een groeiend aantal nachtzwaluwen. De vogel staat in Nederland op de rode lijst van de bedreigde diersoorten. Drie jaar geleden was het aantal broedparen ruim duizend.

Sovon vermoedt dat de temperatuurstijging gunstig is voor de nachtzwaluw, die daardoor twee keer aan broeden kan toekomen. Ook nachtvlinders profiteren van een warmer klimaat, met gunstige gevolgen voor de nachtzwaluw die uitsluitend leeft van grote vliegende insecten. Elders in Europa, in streken met een droog en zonnig klimaat, is de nachtzaluw een algemene verschijning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden