'Opwarming aarde niet op pauze, warmte wacht onder zeespiegel'

Klimaatsceptici dachten een punt te hebben toen zij een vertraging in de wereldwijde temperatuuropbouw zagen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de opwarming het afgelopen decennium niet is gestopt, maar dat de warmte door harde wind onder de zeespiegel van de Stille Oceaan is geduwd. Wetenschappers waarschuwen dat klimaatverandering explosief toeneemt als de wind gaat liggen.

Een smeltende ijskap in Groenland.Beeld ap

Vanaf 1970 is een sterke toename te zien in de wereldwijde temperatuuropbouw, maar vanaf 2001 verliep de opwarming van de aarde langzamer dan was voorspeld. Een team van Amerikanen en Australiërs deed onderzoek naar die vertraging en concludeert dat van een pauze in klimaatverandering geen sprake is.

Harde passaat
Uit het onderzoek, dat in vakblad Nature Climate Change verscheen, blijkt dat ongebruikelijk harde winden boven de Stille Oceaan de afgelopen twee decennia het warme oppervlaktewater naar beneden hebben gestuwd. De warmte, opgeslagen onder water, dreigt weer vrij te komen als de passaat, de oostenwind tussen de VS en Australië, in sterkte afneemt.

Hoofdonderzoeker Matt England legt in een video uit (onderaan dit artikel) hoe de winden de warmte over de oceaan stuwen en onder water duwen. De passaat drijft het warme oppervlaktewater vanaf de westkust van Amerika richting Australië. Voor de Australische kust hoopt het op en zakt naar de diepte. De warmte blijft opgeslagen onder water zolang de wind niet gaat liggen. Volgens de onderzoeker is het eerder een kwestie van jaren dan decennia voordat de passaat in sterkte afneemt.

Snelle opwarming
England waarschuwt: 'Het slechte nieuws is dat we verwachten dat de aarde heel snel gaat opwarmen als de winden vertragen de komende jaren.' Volgens de wetenschapper hebben de wereldzeeën inmiddels meer dan 90 procent van de broeikaswarmte opgeslagen.

'De opwarming van de aarde is niet gestopt', vertelt England tegen The Guardian. 'Mensen moeten begrijpen dat de aarde een gesloten systeem is. Naar mate er meer broeikasgas vrijkomt, neemt de warmte in het systeem toe. Als de warmte daarin eenmaal gevangen zit, kan het een beperkt aantal kanten op: aardeoppervlakte, de zeeën, ijsbergen en gletschers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden