Opvolging De Graaf splijt D66

D66-leider Dittrich heeft zich deze week opgeworpen als de opvolger van de afgetreden minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing. Onder sterke druk van D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken zag hij er uiteindelijk van af....

Dittrich ontkent dat hij de baan van zijn partijgenoot De Graaf wilde overnemen. Betrouwbare bronnen in het kabinet en de regeringspartijen D66 en VVD bevestigen echter dat de fractievoorzitter niets liever wilde dan een ministerschap.

Brinkhorst gaf Dittrich woensdag in een gesprek te verstaan dat hij beter in de Tweede Kamer kan blijven. Brinkhorst verwacht problemen bij het vinden van een nieuwe fractieleider. Bovendien kan er onduidelijkheid over het partijleiderschap ontstaan, met Dittrich in het kabinet en een nieuwe fractievoorzitter in de Kamer.

Betrokkenen benadrukken dat Brinkhorst en Dittrich niet de beste vrienden zijn. Zij stellen dat ook andere D66-prominenten de fractieleider adviseerden de vrijgevallen ministerspost aan een partijgenoot te laten.

Uit een reconstructie van de Volkskrant blijkt dat Dittrich de afgelopen weken weinig heeft gedaan om het aftreden van De Graaf te voorkomen.

Minister Brinkhorst laat weten dat hij 'niet met de poppetjes, maar met de inhoud bezig is'. De regeringspartijen proberen de crisis in het kabinet op te lossen die ontstond na het vertrek van De Graaf. Vrijdag was een rustdag die werd gebruikt voor beraad op de eisen die D66 stelt om door te gaan met het kabinet.

De Democraten willen harde afspraken over bestuurlijke vernieuwing (gekozen burgemeester, ander kiesstelsel), extra geld voor onderwijs en kinderopvang. Bovendien eist de partij geen blokkades bij CDA en VVD over de plannen van D66-staatssecretaris Van der Laan om de macht van de omroepen te verminderen.

Het overleg wordt vandaag hervat. Naast de fractievoorzitters Dittrich, Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) zijn premier Balkenende en de ministers Zalm van Financën en Brinkhorst aanwezig. De partijen verwachten de crisis snel op te lossen.

In een opiniepeiling van Interview NSS en NOVA daalt de PvdA van 50 naar 47 zetels in de Tweede Kamer (nu 42). De partij van ex-minister De Graaf wint in de peiling een zetel en komt op 5 (nu 6).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden