Opvolgers van Melkert staan klaar

PvdA-lijsttrekker Melkert zal niet zonder slag of stoot vertrekken uit de Nederlandse politiek. Hij vindt dat de nederlaag niet op zijn conto kan worden geschreven....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Bij een grote nederlaag zal Melkert naar alle waarschijnlijkheid morgen zijn fractie vragen of er nog vertrouwen is. Dit verwachten bewindslieden en mensen uit de fractietop. Afgelopen maandag zijn in het fractiebestuur van de sociaal-democraten opmerkingen gemaakt over mensen die kennelijk al warmdraaien in de media voor de opvolging van de functie van Melkert.

Gedoeld werd op Vermeend, Benschop en Bos. Melkert blijft taai en is in staat harde grappen te maken, zoals 'Ik ben bang dat ik die mensen die straks op mij stemmen allemaal ken...'

Hoe serieus zijn de genoemde namen? De Vries van Binnenlandse Zaken wordt beschouwd als tussenpaus, mocht hij het worden. De nadelen die zijn kandidatuur heeft, is dat er gisteren een commissie is ingesteld die de beveiliging van Fortuyn moet onderzoeken.

Een ander nadeel is dat hij de uitstraling ontbeert die de politiek na 15 mei verlangt: een open bestuurder die daadkrachtig en communicatief is. De Vries wordt te veel gezien als de cynische regent die dagelijks de te zware loodgieterstassen betreurt. Vorige week zei De Vries in Elsevier dat hij 'geen nee' zou zeggen als hem gevraagd wordt minister-president te worden.

Vermeend is als minister van Sociale Zaken een man van de rechtervleugel die daadwerkelijk de strijd heeft aangebonden met uitkeringsfraude. Hij zegt waar het op staat en weet wat de man in de straat beweegt. Maar hij zou zo graag minister van Volksgezondheid worden in een nieuw kabinet.

Mocht de PvdA niet gaan regeren, dan is niet uit te sluiten dat hij zijn overtollige energie beschikbaar stelt als oppositieleider.

De gedoodverfde fractievoorzitter Dick Benschop onder het eerste kabinet-Melkert is door de dramatische gebeurtenissen niet vanzelf de nieuwe partijleider. Zijn bijzondere kwalificatie is dat hij goed om kan gaan met anderen, zonder vijanden is en uitblinkt op de buitenlanddossiers. Als secretaris van Joop den Uyl en Wim Kok heeft hij een goede politieke antenne ontwikkeld.

Maar omdat politiek niet alleen om de inhoud gaat, is het de vraag of de PvdA het aandurft andermaal een man te kiezen die niet van de buis afspettert.

Enthousiast wordt gesproken over de jonge Wouter Bos. Hij maakte enkele maanden geleden grote indruk in een debat met Paul Scheffer, omdat veel PvdA'ers weer eens iemand zagen die met passie debatteerde.

Hij wordt geassocieerd met de linkervleugel van de PvdA, maar is pragmatisch genoeg om de dag na zijn verkiezing een middenpositie in te nemen. Bij jongeren doet hij het goed, zijn staatssecretariaat en Kamerlidmaatschap zijn rimpelloos verlopen. Er kleeft volgens waarnemers slechts één nadeel aan hem: hij wil voor Nederlandse begrippen wel erg graag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden