Opvoeding

Ik voed mijn kinderen elke dag op, tussen kwart voor acht en acht uur 's avonds. En dan hup, gesticht het bed in....

Ikzelf ben anti-otoritèr opgevoed. Vreselijk, ou ders die niet eens kunnen spellen wat ze fout doen. Die ellende bespaar ik mijn kinderen. Met leeftijdgenoten, die ook niet zijn opgevoed, heb ik wel eens woorden over de manier waarop ik mijn eigen kinderen benader. Moet dat nou allemaal, met dat vastbinden en dat gemep met rietjes? vragen ze dan. En waarom heb je nou speciaal voor de opvoeding een kolenhok laten maken, je hebt toch cv? Ik voel me, kortom, weleens eenzaam.

Maar de tijden veranderen. Zo zoetjesaan krijg ik medestanders. Eerst lazen we in de kranten al dat kinderen op de crèche onvoldoende aandacht van de leidsters krijgen: die verschonen wel, maar bieden de kinderen geen 'cognitieve uitdagingen'. Daar bedoelt men toch mee dat kinderen onvoldoende rechttoe rechtaan worden opgevoed? Woorden naar mijn hart.

En dan hebben we een heuse pedagoog, ene Weijers, die in de krant zegt dat 'de overheid maatregelen moet nemen die kinderen beschermen tegen het idee dat ze eigenlijk al volwassen zijn'. Kijk, dat is klare taal. 'Ouders hebben moeite met het corrigeren van hun kinderen en in elk geval vinden ze straffen niets, omdat dat de autonomie zou aantasten.' En daarom gaan de ouders op opvoedcursus, waar ze leren zeggen: Jantje, dat mag jij niet doen van mij.

Dat zeg ik dagelijks tegen mijn kinderen. En als ze al durven vragen waarom iets niet mag (op straffe van extra opvoeding), dan zeg ik: omdat ik de baas ben. Heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden. Alle frustratie die je voelt doordat je je de hele dag op de kop laat zitten door de baas, kun je heerlijk afreageren op kinderen.

Die Weijers gaat in zijn aanbevelingen voor opvoeden niet verder dan 'een strenge hand van oom agent op de schouder van de jeugdige delinquent', maar wij opvoeders weten wat hij bedoelt. Die hand kan aardig knijpen. Die hand schiet wel eens uit. Die oom agent neemt de bengel even mee naar een klein kamertje in het bureau, waar die hand flink zal wapperen. Heerlijk. Opvoeden is helemaal terug. Het gaat goed met Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden