Column

Opvoeden is ook maar een mening

Enkele suggesties om het jaar mee door te komen.

Beeld anp

Minder uitleggen en meer straffen, dreigen of gewoon meteen een tik uitdelen. Nederland (nu ja, de Volkskrant lezend Nederland) is in rep en roer sinds cabaretier Roué Verveer en Sheila 'Ik ga je rammelen' Sitalsing de zweep over ons ouderschap leggen met hun Surinaamse opvoedwijsheden.

Persoonlijk vind ik opvoeden ook maar een mening (dit onder geen beding tegen kinderen zeggen). Een mening die bovendien in een modern land als het onze toch al de neiging had met allerlei winden mee te waaien: het tijdsgewricht, uw humeur, het Sinterklaasjournaal en niet te vergeten het aanbod van uitgevers. Het is namelijk doodeenvoudig om met een boek een nieuwe opvoedhype in de markt te zetten: opvoeden is wat dat betreft net koken. Hier daarom alvast wat suggesties voor de opvoedbestsellers van komend jaar.

Roué Verveer: 'Dan Maak je maar Zin'

Opvolger van Verveers Surinaamse opvoedboek 'Waarom? Daarom!'. Nu we kinderen weer mogen slaan niet afwachten maar doorpakken en dan ook voortaan politiek volledig incorrect opvoeden. Dit wordt daarom Roués handleiding voor seksuele voorlichting van pubers. In september.

Roué Verveer poseert op de set van de familiefilm Heksen Bestaan Niet. Beeld anp

Ahmed Aboutaleb: 'Worden als Ahmed Aboutaleb'

Maatschappelijk presteren gooit, anders dan wel wordt aangenomen, hoge ogen in de Marokkaanse opvoeding. Conformisme is daarbij, zowel maatschappelijk als sociaal, een voorwaarde. Burgemeester Ahmed Aboutaleb geeft in 'Worden als Ahmed Aboutaleb' het succesrecept voor de bijbehorende opvoeding. Over focus en sancties en Ahmed Aboutaleb. En over Ahmed Aboutaleb, focus, en sancties. Ondertitel: 'Of rot toch op!' Met vertaling in het Berbers. Oktober.

Aiko Kameko: 'Ga je schamen! Japans opvoeden'

Er zou een opvoedauteur moeten bestaan met bijvoorbeeld de naam Aiko Kameko: de Japanse evenknie van de Amerikaans-Chinese Amy 'Strijdlied van de Tijgermoeder' Chua, en Pamela 'Franse kinderen gooien niet met eten' Druckerman. Aiko zet deze lijn door en legt uit waarom kinderen nooit gezichtsverlies van ouders mogen veroorzaken. De groep gaat altijd voor, zo nodig hardhandig: Aiko plaatste haar zoons tijdelijk uit huis toen ze ongezellige pubers waren. Heel verfrissend allemaal en ze studeren nu aan Harvard, dus het zal wel kloppen. Blurb: 'Eindelijk! - Amy Chua'. November.

Georgina Verbaan: 'Intelligent met Instagram'

Als we Georgina's 'kat' gewoon steeds vervangen door 'kind', dan is er van haar Instagram-account best een leuk opvoedboek te maken, dat we eventueel nog 'ironisch' kunnen noemen. Sexy. Trendy. Januari.

Jesse Klaver: 'Bastaard Beter Best'

Het opgroeien als zelfverklaarde 'bastaard' in een tijd dat niemand dat woord nog gebruikt, biedt een kind nadelen maar ontegenzeggelijk ook voordelen, schrijft Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks. Jesse verloochent zijn afkomst niet en onthult nieuwe geheimen achter zijn enorme drive. Met talrijke tips voor alleenstaande moeders en grootouders. Ondertitel: 'Ja, Je Kan'. Een emanciperend boek. Februari.

Beeld anp

Annabel Nanninga: 'Kwets dat kind'

Vrijheidsfundamentalist (GeenStijl) en Jalta-columnist Annabel Nanninga is tegen het slaan van kinderen. Zij biedt een redelijk alternatief voor een moderne, open samenleving en legt in een intelligent, gedegen betoog met historische onderbouwing (Voltaire) uit hoe je effectief opvoedt door vaker te schelden. Over nut en noodzaak van 'aandachtszieke trol' schreeuwen als een kind nog wat wil opblijven: Annabel leeft het allemaal voor. Maart.

Mark Rutte en Richard Rende: 'Het kan doen-kind: lessen van ondernemers tegen het Dikke Ik'

Binnenkort verschijnt in Amerika (echt) de potentiële opvoedbestseller 'Raising Can-Do Kids' van Richard Rende. Rende legt wetenschappelijk onderbouwd uit waarom zelfredzaamheid, nieuwsgierigheid, inventiviteit, optimisme en kansen zien in een moderne maatschappij belangrijk zijn voor kinderen. Maar Richard is hoogleraar psychiatrie aan Brown University en dat is saai (zie Georgina). Beter: Mark Rutte charteren voor een inleiding, die alles ombuigt naar ondernemerschap. Niet saai! April. Niet vergeten: Mark Rutte vragen voor foto omslag even een kind te slaan.

DWDD: 'Parenting'

Boek bij de spin-off DWDD Parenting, begin 2016 op televisie. Gastpresentatoren Ali B, Gerdi Verbeet en De Jeugd van Tegenwoordig blikken terug op de opvoedbattles uit de uitzending. Mei. Met kinderfoto's van iedereen. En een nieuw Nederlands opvoedlied voor peuters van De Jeugd, getiteld 'En nu positief, godverdomme'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden