Opvoeden, dat gaat nog eens heel groot worden op tv

In de twee papaprogramma's op NPO 3 zijn alle hokjes en nieuwerwetse kwestietjes keurig afgevinkt.

Haro Kraak
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Uit de tombola van de NPO kwam eerst een sociaal thema gerold - het vaderschap - en vervolgens een presentator die zijn naam, gezicht en persoonlijke leven eraan wilde verbinden - Jan Versteegh - en toen was er een nieuw format, Jan Wordt Vader. Oké, waarschijnlijk ging het andersom, anders was het wel erg toevallig geweest dat Jan net vader werd.

Enfin, dat programma dus, Jan Wordt Vader, vinkt precies alle hokjes af waaraan publieke programma's tegenwoordig moeten voldoen: beetje maatschappelijk relevant, beetje educatief, best leuk en heel erg herkenbaar en toegankelijk. Zendermanager blij, omroep blij, Jan blij, zelfs zijn vrouw was om. Nu de kijkers nog.

Jan wilde weten wat het vaderschap allemaal van hem zou vergen en wie kun je dat beter vragen dan bekende papa's, BP'ers. Aan het begin van de eerste aflevering, woensdag op NPO 3, kregen de BP'ers allemaal even een quote: Xander de Buisonjé, Filemon Wesselink, Yousef Gnaoui, Pepijn Lanen, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Lodewijk Asscher, Maxim Hartman en Dennis Weening.

Wist je meteen waar je aan toe was.

Jan wist zelf nog helemaal niet waar hij aan toe was. Hij had veel vragen, zo veel dat je je begon af te vragen hoe er ooit mannen vader waren geworden en kinderen waren opgegroeid zonder een tv-programma dat alles uitlegt. Jan hoorde van de BP'ers dat baby's best vaak huilen en dat je als vader weinig slaap krijgt. En dus liet hij een persoonlijkheidstest en een slaaptest uitvoeren.

Wat bleek? Jan was prima geschikt voor het vaderschap.

Opvoeden, dat gaat nog eens heel groot worden op tv. Op woensdag kon je eerst kijken naar Hanneke Groenteman en Roué Verveer die op NPO 2 in Omdat ik het zeg! ouders interviewden over hoe je je kind seksueel moet voorlichten. Even later was in Zembla te zien wat de gevolgen kunnen zijn van samengestelde gezinnen.

Ondertussen op NPO 3 zat een viertal papa's op een bankje in het park, zoals ze elke donderdag doen sinds een ongelukje, een stikkend kind, hun verbond en ze vrienden werden. De serie heet Papadag, naar hun appgroep.

Opmerkelijk is hoe het verhaal is volgepropt met nieuwerwetse kwestietjes: er is een Nederlands-Marokkaanse vloggende dj, een homoseksuele Syrische vluchteling met een vriend die bij een start-up werkt en geen vader wil worden, een bouwvakker zonder papadag wiens vrouw een mantelzorgende buschauffeur is, een jonge carrièrevrouw die in de duurzaamheid werkt en wier oudere man voor de baby zorgt, en een bakfietsstelletje dat een Ghanees-Belgisch kind heeft geadopteerd.

Best vermakelijk, al die verhaallijnen die 2017 schreeuwen, maar je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat een zendermanager hier wederom hokjes heeft afgevinkt. Voor ieder wat wils - als het maar leuk blijft. Natuurlijk moeten maatschappelijke thema's aangesneden worden in drama, maar durf dat dan ook met een vlijmscherp fileermes te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden