Opvarenden gered van zinkend veer

Met hulp van helikopters en toegesnelde schepen zijn maandag meer dan driehonderd opvarenden van een Franse veerboot gehaald, nadat het schip tussen de Kanaal-eilanden Guernsey en Jersey water maakte....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

ST HELIER

De St Malo, eigendom van een Franse rederij, bleek ongeveer een kwartier na het verlaten van de haven van St Helier op het eiland Jersey water te maken door een gat in de romp. Twee kamers aan bakboordzijde liepen vol waardoor de St Malo al snel slagzij begon te maken.

De passagiers - 185 Duitse toeristen, veertig Franse dagjesmensen en de overigen voornamelijk Britten - raakten niet in paniek.

Helikopters, en ongeveer vijftien schepen die op de noodsignalen van de St Malo waren afgekomen, brachten de opvarenden in het slechte weer in veiligheid. Reddingswerkers zetten de meeste passagiers over op een andere veerboot, de Pegasus. Van de zeventien gewonden liepen er zes botbreuken op. De kapitein en vijf bemanningsleden bleven aan boord.

Toen het schip, tegen de verwachting in, niet zonk, werd het door een Franse sleepboot teruggesleept naar de haven van St Helier.

Hoe het gat in de romp is ontstaan is onduidelijk. Volgens Paul Mimmack van de havendienst is het water op de plek van het ongeluk - anderhalve kilometer voor Corbier Point, aan de zuidwestkust van Jersey - diep, en zijn er in de vaarroute geen rotsen. Wel had de dienst eerder berichten binnengekregen over houtblokken die in het water zouden drijven. 'Maar dat is pure speculatie', zei Mimmack.

Een ooggetuige verklaarde later op de Britse televisie dat de St Malo bij het verlaten van de haven ongewoon dicht bij de kust was gekomen. 'Ik zag het schip achter de vuurtoren langskomen', aldus een inwoner van Jersey, die op de rotsen had staan vissen toen het ongeluk gebeurde. Volgens de man nemen schepen bij hoog water vaker deze route, omdat die korter is.

'Toen het schip de baai in voer bleef het te dicht bij de kust. Ik heb het tientallen schepen zien doen, en je kon zien dat het te dicht naderde', vertelde de man aan de BBC. Vervolgens zou het schip aan bakboordzijde een rots geraakt hebben. De autoriteiten bestrijden deze lezing van het ongeluk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden