Opvang

TOEVALLIG - nou ja - zag ik Willem Oltmans weer eens op televisie, en het eerste wat bij me opkwam was: hoeveel witte mannen zou die wel niet geteld hebben als hij op 4 oktober 1992 in de buurt van de Bijlmer was geweest?...

Waarop ik mezelf natuurlijk ook onmiddellijk het telefoonnummer van de Stichting Korrelatie doorseinde, want dat moet als je dat woord uitspreekt, opschrijft of zelfs maar denkt. Zeker vóór, tijdens en na de enquêteverhoren, maar ook na elk snipperonderwerp dat in relatie tot de ramp door een actualiteitenrubriek wordt uitgezonden: helpnummer.

Het zijn gouden dagen voor de opvang.

Eerste politienieuws toen laatst twee agenten door roofovervallers waren getroffen: voor het hele korps waren hulpverleners gemobiliseerd. De therapeuten zijn er tegenwoordig waarachtig eerder bij dan de traumahelikopter, en de boeven worden weliswaar nooit gevangen, maar met de geestelijke volksgezondheid blijft het dik in orde.

Hoe zouden de criminelen dat nou aanpakken? Ik bedoel: alle Dutchbatters zijn intussen in therapie geweest, maar je hoort eigenlijk nooit bij wie types als Mladic en Karadzic zich onder behandeling hebben laten stellen. Zouden er psychiaters-van-kwade-zaken zijn, die de stress van dieven en moordenaars genezen tegen uiteraard Moszkowicz-achtige honoraria?

De sneeuw heeft voorlopig de deur dicht gedaan.

Hoeveel Riagg'ers hebben in Galtür met hun sondes meteen staan prikken om er als eersten bij te zijn? Want vóór je het weet, ben je te laat, en de concurrentie is moordend.

Het begint al bij programma's als Netwerk en 2 Vandaag, de ziekenfondsen als het ware voor minder vermogende slachtoffers. Die trokken het Paznaundal in onder journalistieke voorwendselen, maar met één duidelijke opdracht: het nieuws halen we wel van Teletekst, slachtoffers moeten we hebben.

Dus woensdag hoorde je al de eerste Nederlanders, die op een kilometer van de lawine hadden gezeten, maar van wie de pensionhouder een gewonde achterneef betreurde, en in de loop van de week kwam het langzaam maar zeker dichterbij, tot er eentje van zestig meter en een bijna overleden broer van de chaletverhuurder was gevonden.

Allemaal mensen die op kosten van AVRO, KRO en NCRV met een kopje koffie, een gevulde koek en een intakegesprekje zijn opgevangen, en die over een halfjaar misschien nog eens voor controle mogen terugkomen, maar naar wie verder niet meer hoeft worden omgekeken. Tenzij tegen die tijd zou blijken dat Oostenrijk het allemaal tevoren had kunnen weten (en steeds meer ooggetuigen mannen hebben gezien wier witte pakken geen skipakken waren), want ja, dan raakt het verwerkingsproces verstoord, en zal de Stichting Korrelatie alsnog te klein zijn.

Intussen dienen zich, in rotten van tien, de zielkundige clinici aan die op televisie alvast vertellen hoe ze de boel zullen aanpakken. De vraag wat je tegen een lawine moet doen, is al beantwoord: daar kun je niets tegen doen. Maar van alles en nog wat kun je doen tegen de nare herinnering, de bedorven vakantie en het heimwee naar de achtergelaten auto: bel de wegenwacht, en Nouwen komt voorrijden met een ploeg opvangers.

Het schijnt trouwens weer aardig op te klaren in Vorarlberg en Tirol, en het natuurgeweld is alweer van de voorpagina en de Journaalopening verdrongen door minister Apotheker. Vreselijke aanblik van de zoveelste bewindspersoon van Paars II die zojuist een lijk heeft gevonden in de kast van zijn voorganger uit Paars I, de man van landbouw en varkens. Toch al iemand die altijd kijkt alsof hij z'n kinderen voor het slapengaan niet een leuk sprookje maar een moeilijk proces-verbaal voorleest, en ook weer van D66.

Goeie god, wat zal die partij volgende week woensdag moeten worden opgevangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden