Opvanghuis voor brute echtgenoot

Het maatschappelijk werk in Den Bosch wil een opvanghuis voor plegers van huiselijk geweld. De mannen zouden er intensieve begeleiding krijgen, terwijl hun echtgenotes en eventuele kinderen in de eigen woning kunnen blijven...

Vrouwen en kinderen ontvluchten hun woning meestal als ze slachtoffer worden van huiselijk geweld. ‘Ze missen daardoor hun sociale netwerk en soms hun school, terwijl die juist zo belangrijk zijn in een crisissituatie’, zegt Guus van Egdom, directeur van de Stichting Maatschappelijke en Vrouwenopvang in Den Bosch.

De mannenopvang biedt de mogelijkheid daders intensief te behandelen: ‘Sommigen zijn getraumatiseerd, anderen hebben last van depressies en gevoelens van machteloosheid of angst. Daar is iets aan te doen met therapie.’

Onderzoek heeft aangetoond dat intensieve behandeling van de daders in meer dan de helft van de gevallen leidt tot het stoppen van huiselijk geweld op korte termijn.

Het Bossche initiatief sluit aan bij het wetsvoorstel daders een direct huisverbod van tien dagen op te leggen als acuut gevaar dreigt voor de partner en de kinderen. ‘Die tien dagen kun je uitstekend gebruiken om de dader ervan te overtuigen dat een hulptraject zinvol is. Doe je niets, dan heeft zo’n maatregel weinig zin’, aldus Van Egdom.

Het mannenhuis is een tijdelijke opvang van hooguit enkele maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden