Opvang kinderen verdeelt PvdA

Binnen de regeringspartij rijst het verzet tegen het kabinetsplan ouders meer te laten betalen voor de kinderopvang.

Van onze verslaggevers Marc Peeperkorn en Carlijne Vos

De PvdA-afdeling Leiden zal tijdens het congres de Tweede Kamerfractie oproepen zich tegen de bezuiniging op de opvang te keren. Volgens Leiden kan haar pleidooi nu al rekenen op enthousiaste reacties uit de afdelingen Utrecht en Den Haag.

De kosten van de kinderopvang dreigen 1,2 miljard euro hoger uit te vallen (in 2011) door het toenemende gebruik. Het kabinet wil dat voorkomen, onder meer door de bijdrage van ouders te verhogen. De ramingen daarover – de getallen volgen in augustus – lopen uiteen van enkele honderden tot meer dan duizend euro per jaar.

Koole vindt dit ‘heel moeilijk uit te leggen’ voor zijn partij, die gratis kinderopvang in het verkiezingsprogramma had staan. ‘Ik vind dat de fractie zich nog eens flink achter de oren moet krabben.’ Oud-campagneleider Monasch spreekt over ‘politieke dynamiet’.

De tegenvaller wordt voor een groot deel veroorzaakt door de te lage bijdragen van werkgevers, erkent het ministerie van Financiën . De werkgevers betaalden het afgelopen jaar bijna 280 miljoen euro te weinig mee.

De overheid draait op voor die kosten omdat zij de groei van de kinderopvang zelf verkeerd heeft ingeschat. ‘Ouders hoeven ook niet met terugwerkende kracht bij te betalen, dan hoeven werkgevers dat ook niet’, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Voor 2008 is de bijdrage voor werkgevers inmiddels naar boven bijgesteld tot 790 miljoen euro. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is deze stijging ‘nu eenmaal’ het gevolg van de afgesproken open einderegeling. ‘Maar het stemt ons niet blijmoedig’, aldus woordvoerder Van der Kooij.

Uit nog vertrouwelijke berekening van het Centraal Planbureau in opdracht van de ministeries van Financiën en Onderwijs blijkt dat de voorgestelde bezuinigingen nauwelijks effect hebben op de arbeidsparticipatie van vrouwen. Hooguit tienduizend voltijds werkende vrouwen zullen afhaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden