Opvang ex-gedetineerden in de knel

Stichting Exodus, die jaarlijks driehonderd ex-gedetineerden begeleidt bij hun terugkeer in de samenleving, dreigt failliet te gaan. Het ministerie van Justitie trekt de jaarlijkse subsidie van een miljoen euro vanaf 1 januari in....

Van onze verslaggever

Demissionair minister Donner van Justitie heeft Exodus-directeur Roel de Bruijn schriftelijk laten weten de stichting zeer te waarderen. Hij vindt echter dat de opvang niet langer onderdeel uitmaakt van de kerntaken van zijn ministerie.

Stichting Exodus helpt ex-gevangenen met de maatschappelijke reïntegratie. Ex-gevangenen krijgen een kamer voor een jaar in een van de acht woonhuizen in Nederland. Tijdens die periode worden de bewoners getraind in de omgang met anderen, werk en zelfstandig wonen.

Die activiteiten vallen volgens Donner onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten, die met het oog daarop geld ontvangen van Volksgezondheid. Ex-gevangenen zouden volgens hem moeten worden ondergebracht in de dak- en thuislozenzorg.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Donner afgelopen zomer aangekondigd dat de beide ministeries een onderzoek laten instellen naar de behoefte aan nazorg voor ex-gedetineerden. Daarna zal worden bepaald of er opnieuw subsidie komt en welk ministerie dit gaat betalen. Donner sluit niet uit dat beide ministeries de kosten zullen delen.

De uitkomsten van het onderzoek worden pas eind 2003 verwacht. De Bruijn verwacht niet dat hij tot die tijd een geldschieter kan vinden. Volgens hem staat er geen ministerie te wachten 'om de nobele taak van Justitie over te nemen'. De directeur vindt het vreemd dat de subsidie wordt beeindigd voordat de resultaten bekend zijn.

Van de deelnemers aan het Exodus-project verlaat 70 procent het huis met een vaste baan en eigen huisvesting en vervalt niet meer in crimineel gedrag. Bij Justitie ligt dit percentage op 30. Enige nuance is overigens op zijn plaats, omdat alleen gemotiveerde ex-gedetineerden na uitgebreide intake in aanmerking komen voor opvang.

De Kamerleden Kalsbeek (PvdA) en Dittrich (D66) gaan een voorstel voor een begrotingswijziging indienen om de financiële steun aan Exodus met minstens een jaar te rekken. CDA'er Van de Camp sluit zich daarbij aan. Hij vindt niet dat hij op die manier zijn eigen minister afvalt: 'Donner is immers niet voor afschaffing. Hij wil de subsidie alleen overdragen aan Volksgezondheid. Tot 2003 moeten we een overgangsregeling bedenken, want het is een goeie club.'

Als het CDA unaniem met Van de Camp instemt, lijkt het amendement op een Kamermeerderheid te kunnen rekenen. De linkse en de kleine christelijke partijen zijn overwegend voor. Totdat de begroting van het demissionaire kabinet wordt besproken, kan het voorstel niet worden ingediend.

De partijen schatten dat de behandeling net op tijd komt om Exodus te redden. De Bruijn zet daar echter vraagtekens bij: 'Eerst Claus die overlijdt, nu het kabinet dat is gevallen: als de behandeling van de begroting blijft liggen tot na de verkiezingen, zijn wij failliet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden