Opvang CO2 in gasveld Noordzee gaat waarschijnlijk toch door

Het project waarbij de broeikasuitstoot van twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte wordt opgeslagen in een oud gasveld op de Noordzee, komt er waarschijnlijk toch.

AMSTERDAM - De extra kosten van rond 100 miljoen euro zullen vermoedelijk worden gedragen door Europese landen waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk en niet EU-lid Noorwegen. Dat zeggen bronnen rond de Rotterdamse wethouder van duurzaamheid, Alexandra van Huffelen.

Het eerste grote Europese opvang- en opslagproject van CO2 dreigde te mislukken omdat de betrokken Duitse en Franse energiemaatschappijen E.ON en GDF Suez de extra kosten van het project niet wilden betalen. De opvang van broeikasgas was een voorwaarde van de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland voor de bouw van de twee centrales.

Nu de energiecentrales al proefdraaien en er bijna stroom wordt geproduceerd, eist Rotterdam een toezegging dat het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De kansen daarop zijn volgens de wethouder groter geworden door bemiddeling van EU-commissaris Oettinger. Die heeft de energieministers uit de betrokken landen bijna zover dat ze het benodigde extra geld op tafel willen leggen. Noorwegen zou belangstelling hebben voor het proefproject vanwege haar eigen plannen voor CO2-opslag.

De financiële problemen in het ROAD-project ontstonden onder meer doordat het verhandelen van rechten om CO2 te mogen uitstoten, veel minder rendabel is dan in 2007 werd gedacht. Ook de financiële positie van de twee energiemaatschappijen is veel slechter geworden.

Volgens het plan zou jaarlijks zou één miljoen ton CO2 in de bodem worden opgeslagen in wat het eerste grote proefproject van Nederland en Europa zou worden. Ondanks steun van 180 miljoen euro van de Europese Unie en 150 miljoen euro van het Rijk, was dat volgens E.ON en GDF Suez echter niet rendabel te maken.

In december dreigde Rotterdam de relatie met de energiebedrijven op te zeggen omdat zij bleven aarzelen met de uitvoering van het plan. Dat dreigement had overigens een beperkte waarde omdat de vergunningen worden verleend door de provinciale overheid, erkende de gemeente.

De afvang en opslag van CO2 speelt een belangrijke rol in de Nederlandse en Europese plannen om in 2050 zeker 80 procent minder broeikasgas uit te stoten. De enige manier om kolencentrales duurzaam te maken, is de uitgestote CO2 uit de atmosfeer te houden. Een eerder plan om CO2 terug te pompen in de bodem bij Barendrecht en in Noord-Nederland, stuitte op weerstand van de bevolking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden