Nieuws

Opvang asielzoekers stagneert, hotels en vakantieparken gevraagd bij te springen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) benadert sinds deze week hotels en vakantieparken om in allerijl asielzoekers onder te kunnen brengen. Dat bevestigt het COA na vragen van de Volkskrant.

Mark Misérus
Afghaanse vluchtelingen komen aan in in het noodcentrum van het COA op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Afghaanse vluchtelingen komen aan in in het noodcentrum van het COA op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In november vorig jaar nam het COA ook al contact op met hotels en vakantieparken. Dat het hier krap een jaar later opnieuw toe overgaat, toont aan hoeveel moeite het kost om asielzoekers te kunnen onderbrengen. ‘Het is alle hens aan dek’, aldus een woordvoerder van het COA. ‘Dat we dit nu doen, zegt veel over de krapte op dit moment.’ Hotels krijgen bijvoorbeeld de vraag of ze minimaal dertig asielzoekers voor twee weken kunnen herbergen, inclusief drie maaltijden per dag.

Vrijwel alle 30 duizend opvangplekken in Nederland zitten vol, mede doordat asielzoekers met een verblijfsvergunning de opvang nauwelijks kunnen verlaten. Elfduizend van deze zogenoemde statushouders houden daardoor bedden in asielzoekerscentra bezet die niet voor hen bestemd zijn. Vanwege de woningnood lukt doorstromen naar eigen woonruimte slechts met veel moeite, waardoor statushouders ook op andere plekken moeten worden ondergebracht. Negentig van hen worden bijvoorbeeld sinds vorige week opgevangen in het Amsterdamse hostel Stayokay.

Brandbrief

Daarnaast komen er ook meer asielzoekers uit Afghanistan, Libanon, Belarus en Turkije naar Nederland toe. In een brandbrief eind augustus riepen minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Broekers-Knol (asielzaken) de provincies en gemeenten op om zo snel mogelijk noodopvang voor asielzoekers beschikbaar te maken. Meerdere gemeenten gaven gehoor aan die oproep – zo worden onder meer in de Zeelandhallen in Goes asielzoekers opgevangen – maar op andere plekken bleef het stil.

Het COA en het Rijk proberen koste wat het kost te voorkomen dat er moet worden overgestapt op ‘crisisnoodopvang’. Bij dat scenario moeten sporthallen klaar worden gemaakt voor het opvangen van asielzoekers, zoals in 2015 en 2016 gebeurde tijdens de Europese vluchtelingencrisis. Asielzoekers moesten toen meerdere keren van sporthal wisselen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden