NieuwsGevolgen coronacrisis

Opvang asielzoekers in evenementenhallen voorlopig opgeschort door corona

De geplande opvang van honderden asielzoekers in evenementenhallen in Leeuwarden en Goes gaat vanwege de ontwikkelingen met het coronavirus voorlopig niet door, heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagavond bekendgemaakt. Het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is hierdoor nog nijpender geworden.  

De Friezenhal in Leeuwarden wordt omgebouwd tot tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen. De extra opvang is nodig omdat de instroom van asielzoekers hoger is dan beraamd.Beeld ANP

Eerder op de dag liet het COA tegenover dagblad Trouw nog weten dat de opvang van asielzoekers in de Friezenhal in Leeuwarden niet wordt belemmerd door het coronavirus. Maar met de nieuwe maatregelen die het kabinet donderdagmiddag heeft aangekondigd, ziet de organisatie zich genoodzaakt de opvang op te schorten.  

Volgens de aanvankelijke planning zouden de eerste asielzoekers volgende week in de Frieslandhal en Zeelandhallen arriveren. Op de eerste locatie, een enorme hal van 11 duizend vierkante meter, is plek voor maximaal 600 asielzoekers. De Zeelandhallen in Goes kunnen 350 asielzoekers kwijt. De locaties worden doorgaans ingezet voor grote evenementen en beurzen.

Voor het COA heeft het opschorten van de opvangplekken grote gevolgen. ‘Hierdoor ontstaat een nog nijpender tekort’, staat in het persbericht. De huidige opvanglocaties zitten bomvol. 

Vorig jaar maakte het COA bekend dat voor dit jaar minstens 5.000 extra opvangplaatsen nodig zijn. Ook wordt gezocht naar 1.800 zogeheten ‘bufferplekken’, waarvan Leeuwarden en Goes met het beschikbaar stellen van de evenementenhallen een groot deel voor hun rekening nemen. De plekken zijn bedoeld als tijdelijke opvanglocatie, voor asielzoekers die hun eerste aanvraag nog moeten indienen. 

Krappe woningmarkt

Het tekort aan opvangplekken heeft meerdere oorzaken, waaronder een licht verhoogde instroom van asielzoekers en de krappe woningmarkt. Asielzoekers met een verblijfsvergunning (de zogeheten statushouders) kunnen hierdoor moeilijker doorstromen naar een zelfstandige woning. Ook de oplopende wachttijden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die een enorme achterstand heeft opgebouwd met het wegwerken van asielaanvragen, heeft tot gevolg dat asielzoekers langer in de asielzoekerscentra blijven.

Hoewel de opvang in Leeuwarden en Goes voorlopig wordt gestaakt, gaan de voorbereidingen voor de ingebruikneming van de evenementenhallen gewoon door. Beide locaties werden in 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, al tijdelijk ingezet om asielzoekers op te vangen. Dit gebeurde in de vorm van kleine ruimten, gescheiden door prefabschotten, met stapelbedden en metalen kasten.

Het COA doet een dringende oproep aan gemeenten om reguliere opvangplekken ter beschikking te stellen. Het animo hiervoor is laag, mede door de overlast die een kleine groep asielzoekers uit landen als Marokko en Algerije veroorzaken. Deze ‘veiligelanders’ maken geen kans op een verblijfsvergunning, maar hebben tijdens de afhandeling van hun procedure wel recht op opvang. 

Kabinet: sociale leven in heel het land moet op de rem
Een groot pakket nieuwe maatregelen moet verdere verspreiding van het coronavirus door Nederland vertragen. Het kabinet verbiedt tot 31 maart alle evenementen met meer dan honderd personen. Dat geldt ook voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Iedereen met tekenen van verkoudheid dient vanaf nu ‘zoveel mogelijk thuis te blijven’. Scholen blijven ‘gewoon’ open. 

Bij de huisartsen in Noord-Brabant is het al de hele week alle hens aan dek
Het coronavirus laat zich in Noord-Brabant niet meer indammen, maakte het RIVM donderdag bekend. In de provincie, waar het virus eind februari de kop opstak in Loon op Zand, staan artsen onder zware druk. Er is een schrijnend tekort aan middelen. ‘En het gewone werk gaat ook door.’

Amerikanen op Schiphol: we willen terug, nu!
In de rij met wachtenden bij de incheckbalies op Schiphol staan opvallend veel Amerikanen. Zij nemen geen enkel risico en willen terug zijn in de VS voordat Trumps inreisverbod van kracht wordt. ‘Ticket terug kostte 2.600 euro. Veel geld maar mijn gezondheid staat voorop.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden