Opvang asielzoekers gaat minder kosten

De kosten van de opvang van asielzoekers zullen in deze kabinetsperiode dalen. Dit jaar kost de opvang bijna twee miljard gulden, maar in 1995 denkt het kabinet 1,8 miljard gulden kwijt te zijn....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De daling wordt mede veroorzaakt door het effect van de nieuwe wetgeving die op 1 januari 1995 ingaat. Asielzoekers die Nederland bereiken via een land dat als veilig te boek staat, kunnen naar dat 'derde' land worden teruggestuurd. Het kabinet verwacht dat de instroom van asielzoekers (dit jaar 55 duizend) zal dalen naar 35 duizend in 1995 en de daarop volgende jaren.

De hoogste kosten worden gemaakt door Justitie (vier miljard tot 1998, 980 miljoen in 1999) dat de asielzoekers onderdak geeft en de asielaanvragen behandelt. Maar ook Sociale Zaken (opvang van asielzoekers met een voorlopige status), Onderwijs, Binnenlandse Zaken, Defensie en Verkeer en Waterstaat dragen bij aan de opvang.

Het is voor het eerst dat het kabinet een totaaloverzicht geeft van de kosten van de opvang. In de miljoenennota 1995 werden de cijfers alleen nog verdeeld over de betrokken departementen weergegeven.

De cijfers van Zalm hebben alleen betrekking op de opvangkosten voor 'wachtenden', asielzoekers van wie het verzoek tot een verblijfsvergunning nog in behandeling is. Indien een aanvrager een tijdelijke of onbeperkte verblijfstatus heeft gekregen, 'verdwijnt' hij in de samenleving als gewoon burger. Ook dan maakt de overheid nog kosten, zoals voor extra onderwijs, huursubsidie en bijzondere bijstand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden