'Opvallend meer tweedehands sloepen verkocht'

Ondanks de aanhoudende economische crisis is er een voorzichtig herstel in de verkoop van gebruikte pleziervaartuigen te zien. Jachtmakelaars rapporteerden na het tweede kwartaal van dit jaar een stijging van de verkopen met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet in het tweede kwartaal lag een fractie hoger dan in 2012, aldus HISWA Vereniging dinsdag.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

In de resultaten van de HISWA Makelaars was in april al een verbetering te zien en die ontwikkeling heeft stand gehouden. 'Er is duidelijk meer vraag naar motorboten dan zeiljachten. Het aantal verkochte zeiljachten blijft in tegenstelling tot motorboten licht achter ten opzichte van vorig jaar.'

Vooral open boten zoals sloepen zijn volgens de branchevereniging opvallend meer verkocht. Hiervan vonden meer dan het dubbele aantal een nieuwe eigenaar. Ook was de gemiddelde verkoopprijs een stuk hoger dan vorig jaar.

Uit de cijfers blijkt dat de eerdere prijsdaling van gebruikte boten langzaam maar zeker tot een einde komt. Werden jachten eerder ver onder de vraagprijs verkocht, nu is dat verschil kleiner aan het worden. De HISWA Makelaars zeggen voorzichtig positief te zijn over de verwachtingen voor het tweede halfjaar.

In totaal zijn in het tweede kwartaal 194 gebruikte pleziervaartuigen verkocht, vergeleken met 185 een jaar eerder. De omzet kwam uit op 13,8 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2012 was dit 13,7 miljoen.In het eerste kwartaal lag de totale omzet met 9,4 miljoen euro nog beduidend onder die van 2012 (16,3 miljoen euro). In de eerste 3 maanden van dit jaar gingen 121 pleziervaartuigen van de hand tegen 166 vorig jaar.Over de eerste 6 maanden van dit jaar lag de totale omzet (23,2 miljoen euro) nog wel ver onder die van dezelfde periode vorig jaar (30,1 miljoen euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden