'Optreden Van Miltenburg Kamervoorzitter onwaardig'

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg probeerde donderdagavond het debat politiek te sturen en dat is een Kamervoorzitter onwaardig. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, tevens lid van het presidium van de Tweede Kamer, vanochtend op BNR Nieuwsradio.

Het was CDA-leider Sybrand Buma die gisteravond de Kamervoorzitter
rechtstreeks aansprak op haar gedrag. De voltallige oppositie had gevraagd om een apart debat waarin staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zich zou moeten verantwoorden over de kwestie rond de Bulgaarse belastingfraude. VVD en PvdA voelden niets voor een apart debat en meenden dat verantwoording in het reeds geplande debat over de kwestie afdoende zou zijn. Ook nadat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had geopperd dat de vertrouwenspositie van Weekers in het geding is, hielden de coalitiepartijen voet bij stuk. Kamervoorzitter Van Miltenburg concludeerde daaruit dat de oppositie geen steun kreeg voor een apart debat.

De voltallige oppositie stond briesend bij de interruptiemicrofoons. Buma nam het woord: 'Waarom ik toch naar de microfoon loop, als u dat goed vindt, is omdat ik vind dat u erg sterk sturend in een bepaalde richting hier een debat probeert door te laten gaan. Ik vind eerlijk gezegd dat u als voorzitter te veel er toch een ander debat van probeert te maken.'

Vervolgens viel Van Miltenburg stil. Na enkele momenten van verbijstering herpakte ze zich enigszins, zei zich 'een beetje onheus bejegend' te voelen, schorste de vergadering voor vijf minuten en liep de zaal uit. Na de schorsing kwam VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bij de microfoon om te vertellen dat zijn fractie van gedachten was veranderd en wel steun gaf aan een apart debat.

'In de mond leggen'
Na de publiekelijke reprimande van de CDA-leider in de Tweede Kamer, uitte ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vanochtend kritiek op de voorzitter in de media. 'Dat zij toch, tot drie keer toe, een ander scenario in de mond wilde leggen van de PvdA en daar een amen op wilde hebben, vind ik toch wel een politieke sturing die een voorzitter niet waardig is', zei Voordewind tegen BNR. Hij zit samen met Van Miltenburg in het presidium van de Tweede Kamer. Vanuit die functie zal hij haar erop aanspreken, liet hij weten.

Van Miltenburg lijkt veel tijd nodig te hebben om aan haar rol te wennen. Na de verkiezingen van 12 september werd zij verkozen tot opvolger van PvdA'er Gerdi Verbeet. Ruim een half jaar later is ze nog vaak zoekende naar de juiste vorm van het leiden van het politieke debat. Voordewind vond haar optreden vorige week bij het debat over de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov ook niet sterk. 'In dat debat wilde ik een voorbeeld aanhalen, maar werd ik bruut afgekapt door de voorzitter. Die rol moet je jezelf niet aanmeten. Laat in ieder geval iemand zijn punt maken, dan kan de voorzitter afwegen of dat binnen de orde is of niet.'

Volgens Voordewind zal de kritiek mogelijk in het presidium worden besproken. Hij wil eerst een op een met Van Miltenburg spreken. 'Mochten we er niet uitkomen, dan moet ik het breder aan de kaak stellen.' Van Miltenburg zei achteraf dat ze zeer geraakt was door de opmerking van Buma. 'Ik was geraakt in mijn integriteit. Dan ga je bij mij grenzen over. En ik heb wat heel veel vrouwen hebben als er wat gebeurt. Dan ga ik helaas huilen. Andere gaan gooien met dingen maar ik ging huilen.' Ze zegt te werken aan verbetering. 'Ik probeer mijn werk altijd vandaag beter te doen dan gisteren en morgen weer beter dan vandaag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden