'Optreden tegen Ravage ging te ver'

Woorden van ‘webzine’ werden uit verband gerukt...

Den Haag Bij de inverzekeringstelling van een webmaster van de linkse website Ravage Digitaal is ‘achteraf bezien onvoldoende zorgvuldig gehandeld’. Dat schrijft minister Hirsch Ballin (Justitie) in antwoord op Kamervragen van D66.

Op 15 april meldde de man zich op verzoek van de Amsterdamse politie vrijwillig op het bureau. Hij werd ervan verdacht een column op Ravage Digitaal te hebben gepubliceerd waarin de volgende passage voorkwam: ‘Geweldig plaatje bij de oproep geplaatst, Wilders zijn kop moet er inderdaad af! Wie weet, staat er weer een nieuw Volkertje op.’

Met het plaatje werd gedoeld op een op internet circulerende illustratie waarop het hoofd van Geert Wilders met een brandende lont staat afgebeeld – een persiflage op de omstreden Deense spotprent van Mohammed. Met ‘Volkertje’ werd verwezen naar de moordenaar van Pim Fortuyn. Wilders deed aangifte van bedreiging. Toen de webmaster zich meldde, werd hij aangehouden en een nacht vastgezet. Zijn computer werd in beslag genomen.

Hirsch Ballin schrijft nu dat de officier van justitie in Amsterdam bij zijn besluit ‘over de inzet van strafvorderlijke bevoegdheden’ niet op de losse passage had mogen afgaan, maar de gehele tekst in beschouwing had moeten nemen. Die had een ‘satirische aard’.

Met de gewraakte column wilde het voormalige actieblad Ravage – sinds 2006 een ‘webzine’ – de activist Rene Danen van Nederland Bekent Kleur op de hak nemen. De tekst was geschreven als een fictief ‘Dagboek van René D.’, die zich verlustigde in de Wildersbedreiging.

Danen en Ravage hebben het met elkaar aan de stok sinds Danen de redactie verwijt racistische stukjes te plaatsen. Danen is op zijn beurt een van de mensen achter de aangifte tegen Wilders, waarin de PVV-leider vanwege zijn islam-uitspraken discriminatie en het aanzetten tot haat wordt verweten. Die zaak moet nog voorkomen.

De redactie van Ravage vond het meteen al onbegrijpelijk dat Wilders en justitie de humor van de tekst niet konden inzien.

Over de kwaliteit van de satire laat Hirsch Ballin zich niet uit. Wel schrijft de minister: ‘Het college van procureurs-generaal heeft de betreffende hoofdofficier van justitie nogmaals gewezen op het grote belang uiterste zorgvuldigheid te betrachten in zaken waarbij het gaat om het beoordelen van uitingen, opdat mensen die op een artistieke, uitdagende, scherpe manier deelnemen aan het maatschappelijke debat daarin niet ten onrecht worden gehinderd.’

Een vergelijkbare zaak speelde eerder rond de cartoonist Nekschot. Hirsch Ballin schrijft dat het Openbaar Ministerie moet werken ‘aan het versterken van de professionaliteit’ bij het beoordelen van mogelijke uitingsdelicten.

Kamerlid Van der Ham (D66) is blij met het antwoord van Hirsch Ballin. ‘Dit is een goede ontwikkeling. We moeten vertrouwen op het zelfreinigend vermogen van het maatschappelijke debat, weg van de sfeer dat je op je tellen moet passen omdat de hand van de wetgever overal tussen kan zitten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden