'Optreden tegen lawaai Schiphol nog niet nodig'

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat hoeft van de rechter nog niet op te treden tegen een dreigende overschrijding van de geluidsoverlast door Schiphol....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/DEN HAAG

Netelenbos moet daarbij rekening houden met de nieuwe, strengere geluidsnormen die in de loop van volgend jaar van kracht worden. Dit heeft de Amsterdamse bestuursrechter vrijdag in kort geding beslist.

De rechtbank toetst het nieuwe besluit niet meer. Als de milieugroeperingen vinden dat de minister te weinig rekening houdt met de nieuwe normen, moeten zij opnieuw een rechtszaak aanspannen om haar tot optreden te dwingen.

Opvallend is dat én minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat én de milieugroeperingen de rechterlijke uitspraak als een overwinning vieren.

De rechter vindt dat de minister bevoegd is om geluidsoverschrijdingen te gedogen. Maar het argument dat de ontwikkeling van Schiphol als mainport niet mag worden gedwarsboomd, kan niet het belangrijkste argument zijn. De luchthavendirectie neemt risico's als ze, vooruitlopend op de gedoogbeslissing van de minister, meer vliegbewegingen toestaat dan is afgesproken, zegt de rechter.

Hij vindt dat het niet zijn taak is aan te geven welke geluidsoverschrijdingen aanvaardbaar zijn. Hij draagt de minister op daarover voor begin november duidelijkheid te verschaffen.

Het gedogen moet leiden tot een vermindering van de geluidsoverlast.

De Vereniging Milieudefensie en de stichting Natuur en Milieu zijn verheugd dat de grenzen voor het gedogen van de geluidsoverschrijdingen zijn vastgesteld. De organisaties geloven niet dat de minister aannemelijk kan maken dat de geluidshinder afneemt bij een toenemende drukte op Schiphol.

De minister denkt dat ze dat wel kan. Ze ziet de uitspraak als 'een ondersteuning van het kabinetsbeleid'. Netelenbos stelt dat de rechter heeft gezegd dat er 'anticiperend gedoogd mag worden' en 'dat zulk beleid door het kabinet mag worden gemaakt'.

Schiphol overtreedt nu de regels voor lawaai nog niet. Naar verwachting zal dit op korte termijn wel gebeuren. Eerder bepaalde de rechter dat Schiphol in 1997 de normen mocht overschrijden, maar dat dit een geval van 'eens maar nooit weer' was. De milieubeweging eist daarom dat Netelenbos voor 1998 en 1999 de regels strak handhaaft.

De directie van Schiphol is tevreden dat de eis van de milieubeweging is afgewezen. In een reactie op de uitspraak pleit de directie voor een begrijpelijk systeem voor de vaststelling van de geluidshinder.

De luchthavendirectie vindt het ook hoog tijd voor overleg tussen de luchtvaartsector en de milieubeweging. Die gesprekken zouden moeten leiden tot een voor alle partijen acceptabel en te handhaven stelsel van milieugrenzen. Netelenbos vertelde gisteren dat de Noord-Hollandse gedeputeerde Van der Vlist op haar verzoek gesprekken tussen de milieugroeperingen en de luchtvaartsector tot stand gaat brengen.

De Tweede Kamer houdt dinsdag een hoorzitting over Schiphol. Woensdag volgt een debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden