Optimix zet radicale stap en verkoopt al zijn goud

Vermogensbeheerder Optimix uit Amsterdam is plotseling helemaal uit goud gestapt. Tot nu toe hadden de fondsen van Optimix jarenlang 5 tot 10 procent van het vermogen van 1,3 miljard euro in goud belegd. Dat is verkocht. De opbrengst wordt vooralsnog cash aangehouden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Reden voor de verkoop is dat Optimix denkt dat de goudprijs niet verder zal stijgen maar zal gaan dalen. Een van de Optimix-fondsen is daarom zelfs short gegaan in goud, hetgeen betekent dat wordt gespeculeerd op een prijsdaling.

Hoofd beleggingen van Optimix Ivan Moe zegt dat de verkoop van goud een radicale stap kan worden genoemd. 'Wij waren in 2008 de eerste die op grote schaal in goud gingen. Nu zijn we de eerste die er helemaal uit stappen.' Reden daarvoor is de verwachting dat met name in de VS de reele rente weer zal stijgen. 'Onze stelling is dat de reële rente meebeweegt met de prijs van het goud. Als de rente zakt, wordt naar goud uitgeweken. Als de rente stijgt, is er minder reden om goud aan te houden.' Moe denkt dat het economisch herstel in de VS nu definitief in gang is gezet ondanks de grote problemen rond de fiscal cliff.

De belegging in goud heeft Optimix geen windeieren gelegd. Hoewel het eigenlijk was bedoeld als verzekering in tijden van crisis is de waarde van het aangekochte goud verdubbeld van 600 tot ruim 1.200 euro per ounce of tot bijna 100 miljoen euro. Niet iedereen deelt de mening van Optimix. Goudgoeroe Willem Middelkoop zei onlangs nog te verwachten dat de goudprijs in 2013 boven de 2.000 dollar (1.650 euro) zal komen.

Optimix is een van de meest bekende Amsterdamse vermogensbeheerders. In de jaren tachtig werd het onder leiding van persbaron Ruurt Hazewinkel en Peter Meyer Swantee een van de eerste zogenoemd 'activistische aandeelhouders'. In die tijd werd vooral in Robeco-fondsen belegd, waarbij besluitvorming vooral werd genomen op grond van technische analyse. Later werd het beleggingsbeleid verruimd. In 2008 werd Optimix onderdeel van de Friesland Bank. Maar nadat deze bank vorig jaar door de Rabobank moest worden gered, kwam Optimix weer op eigen benen te staan.

Optimix is nu in handen van acht partners. Voormalig eigenaar Ruurt Hazewinkel (81) voelt zich nog altijd betrokken bij het bedrijf, hoewel hij geen formele rol meer heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden