Optimisme, pessimisme, het heeft geen zin: het gaat om het verwonderen

Aflevering 77: tijd om de wandeling weer te laten gaan over het kijken, het verwonderen.

Terug in het veilige groene lintje, op het wandelpad. Witte kwikstaarten bij het gemaal van Echten, dan Echtenerbrug, aan de overkant van het water staan nieuwe 'watervilla's' te koop, het bruggetje over, over het kanaal tussen het Tjeukemeer en de Tjonger. Koffie op een terras bij het bruggetje, Delfstrahuizen heet het hier. Denken hoe het verder moet, de somberheid in de sluimerstand houden.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Powered by Wikiloc

Er waren hier in de jaren negentig plannen voor een veel breder natuurlijk lint, zo ongeveer vanaf Gaasterland, langs de IJsselmeerkust, onder het Tjeukemeer door, aan weerszijden van de Tjonger. Dan had je iets gehad, een combinatie van extensieve landbouw en natuur, een weergaloos landschap, en lokale bedrijvigheid. Die plannen gingen niet door wegens verzet van..., nou ja, dat weten we nu wel. Ze liepen hier voorop in het verzet, later schrapte staatssecretaris Henk Bleker ook een groot deel van de rest van het geplande natuurnetwerk in Nederland. Een enorme kapitaalvernietiging na twintig jaar investeren.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Toch waren ook natuurliefhebbers zich al achter de oren aan het krabben. Het natuurnetwerk - destijds heette het nog de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een naam kan veel kapot maken - was ooit bedacht omdat de achteruitgang van biodiversiteit op het platteland maar niet te stoppen viel. Dan maar zelf natuur maken was het idee, op plekken waar het kan, en waar boeren ermee ophouden. Daar kwamen best mooie dingen uit voort, maar wat critici al vreesden gebeurde: het boerenland - de helft van Nederland -werd daarmee opgegeven, voor natuur en als landschap, de intensieve landbouw kreeg ruim baan. Dus toen kortwiekte de onbetrouwbare overheid ook het geplande natuurnetwerk. Tel uit je winst.

Ach, er is best iets bereikt, de waterkwaliteit is verbeterd, en daarvan zie je in natte natuurgebiedjes direct het resultaat. En verder neem ik me voor om mijn humeur niet meer te laten verpesten. Optimisme, pessimisme, illusies hebben, het heeft geen zin. Het gaat om het verwonderen, en het kijken. Even later: wachten bij een bushalte in Echtenerbrug. De geuren van drijfmest en gemaaid gras. De bus komt, de buschauffeur lijkt blij verrast: zowaar een passagier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden