Optimisme heerst na besprekingen over Tsjetsjenië

Rusland en Tsjetsjenië zijn het nog lang niet eens over de door Tsjetsjenië begeerde zelfstandigheid, maar beide menen dat de problemen door onderhandelen kunnen worden opgelost....

REUTER; AP

Reuter, AP

MOSKOU

Jeltsin zei dat een commissie wordt ingesteld om de onenigheden op te lossen. Maar Rusland wil wel een zekere invloed houden, bijvoorbeeld op het gebied van de verdediging van de grenzen en het luchtruim.

Maschadov toonde zich wat gereserveerder dan Jeltsin, maar zei dat hij en zijn regering de 'bevolking zullen bewijzen dat we het probleem met diplomatieke middelen kunnen oplossen'.

Over de inhoud van de besprekingen tussen Maschadov en Jeltsin werd niets bekendgemaakt. Maschadov wenst van Moskou enigerlei vorm van diplomatieke erkenning voor Tsjetsjenië, nu de republiek zijn aanspraak op onafhankelijkheid heeft versterkt door Rusland in de oorlog van 1994-'96 te weerstaan. Daarnaast zou hij naar verwachting aandringen op een snelle uitbetaling van herstelbetalingen door Moskou.

Ivan Rybkin, de secretaris van de Russische veiligheidsraad en de hoogste vertegenwoordiger van Rusland bij de onderhandelingen met Tsjetsjenië, heeft zaterdag gezegd dat Moskou dit jaar al 847 miljard roebel aan Tsjetsjenië heeft overgemaakt. Maschadov sprak dat voor zijn onderhoud met Jeltsin echter tegen. Hij zei dat het totale bedrag dat Tsjetsjenië sinds begin dit jaar van Rusland heeft ontvangen 'minder is dan Rusland op een enkele dag van de oorlog uitgaf aan het vernietigen van steden en dorpen met bommen en raketaanvallen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden