Optieschandaal kost beursbank rond 75 miljoen

Beursbank Kas-Associatie gaat ervan uit ongeveer 75 miljoen gulden te verliezen door de ondergang van optiehandelaar Coffeng. Dat is ongeveer een kwart van het eigen vermogen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Kas-Associatie zegt met de hulp van externe deskundigen inzicht te hebben gekregen in de handelspositie in aandelen en opties Koninklijke Olie, opgebouwd door een optiehandelaar van beursbedrijf Coffeng & Co. Dat hoekmans- en market maker-bedrijf werd afgelopen vrijdag door de Amsterdamse Effectenbeurs geschorst omdat het geen kapitaal meer had. Dat was allemaal verdwenen ter dekking van de tekorten in de optieposities. Het zou gaan om 60 miljoen gulden.

De schorsing had tot gevolg dat de posities terecht kwamen bij de (clearing)bank van Coffeng, Kas Clearing, een volle dochter van de Kas-Associatie. Die bank verklaarde gisteren op een persconferentie dat er donderdagavond 26 november, de avond voor de dag van schorsing dus, volgens de maatstaven van de Kas-Ass sprake was van een volledig gedekte positie. 'De bank kijkt naar het onderpand, in dit geval in de vorm van effecten, dat tegenover het verstrekte krediet staat. En dat was op dat moment in orde', aldus mede-directeur Th. van Heese.

De volgende ochtend echter oordeelde de AEX dat Coffeng gemeten naar de maatstaven van de beurs niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. De schorsing die volgde, pakte rampzalig uit voor de Kas-Ass. De betreffende handelaar kon niet meer handelen (later bleek bovendien dat hij was gearresteerd op verdenking van misbruik met voorkennis) en dat had desastreuze gevolgen voor zijn portefeuille.

De overige market makers handelden echter wel door, aldus de Kas-Ass, en daar was de (onbeheerde) positie van Coffeng aan overgeleverd. Die liep derhalve zware averij op en die lijn zette zich maandag voort. Die dag vroeg de AEX aan de Kas-Ass om een bericht aan beleggers aangaande de mogelijke schade van de affaire. Dat bericht kwam niet. Von Balluseck: 'Wij zijn een gerespecteerde onderneming die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Op dat moment was de situatie zeer onoverzichtelijk. We wilden geen bedragen noemen als waren het op de muur gekalkte leuzen. Als wij het publiek informeren, dan is dat met de juiste informatie.'

Optie-deskundigen hebben met verbazing gereageerd op het achterwege blijven van een bericht. Volgens hen is het bepalen van de waarde van een positie een kwestie van getallen intikken in een rekenprogramma en de uitkomst afwachten.

De Kas-Ass ontkent echter zelf niet de deskundigheid in huis te hebben om dergelijke risico's te bepalen. Het inroepen van externe hulp (uit de Londense City) wordt verdedigd met 'het toetsen van de eigen visie aan die van anderen'. Bovendien helpen die partijen met het afbouwen van de positie, waar inmiddels een begin mee is gemaakt.

De Kas-Ass heeft een 'stroppenpot' van 40 miljoen gulden. Hoe de verliezen die daarboven gaan worden verwerkt, zal pas bij de verantwoording over 1998 worden bekend gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden