Optiebedrijven verdacht in zaak BolsWessanen

Ook een tweetal optiehandelaren wordt verdacht in de voorkenniszaak rond het drank- en voedingsmiddelenbedrijf BolsWessanen. Justitie heeft vorige week huiszoeking laten verrichten bij de broers Lex en Henk B., op hun respectievelijke adressen in Zandvoort en Wassenaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Advocaat mr. D. Doorenbos, die optreedt namens de handelaren, heeft bevestigd dat zijn cliënten vorig jaar op 3 juli in opties BolsWessanen hebben gehandeld. Volgens Doorenbos gaat het echter om kleine aantallen.

De gebroeders B. bezitten een tweetal in Amsterdam gevestigde optiebedrijven, SB Management bv en Option Invest bv. SB Management is als market maker actief op de optiebeurs. Lex B. zou echter vorig jaar voor eigen rekening een aantal opties BolsWessanen hebben gekocht.

Commissaris bij SB Management is S. Bogaers, directeur van Fortis-dochter KBW Effectenbank. In oktober vorig jaar heeft de Stichting Toezicht Effectenverkeer aan KBW gegevens gevraagd over de via het bedrijf verrichte optiehandel op 3 juli 1995. De dag daarna maakte BolsWessanen slechte cijfers bekend, waarop de koers van de aandelen BolsWessanen een rijksdaalder daalde.

Volgens Bogaers heeft de STE het bedrijf begin dit jaar verzekerd dat KBW niets met de voorkenniszaak te maken heeft. Onbekend is of B. zijn opties via KBW heeft aangeschaft.

De woensdag gearresteerde vijfde verdachte in de affaire zat donderdagavond nog vast, evenals de vorige week dinsdag aangehouden groepsdirecteur Teun van N. van BolsWessanen. Deze laatste verdachte zal voor volgende week woensdag weer vrijkomen, zo heeft officier van justitie mr. H. gisteren gemeld. de Graaff gisteren.

Justitie vermoedt dat Van N. vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld, onder meer aan de uitbaters van het restaurant Blanje Bleu in Bentveld. Zij werden enkele weken geleden gearresteerd, maar na korte tijd weer vrijgelaten. Van N. was een geregelde bezoeker van het restaurant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden