Optie op een slechte zomer

Teleurstellende ijsverkopen en onverhuurde vakantiebungalows door een verregende zomer, magazijnen vol onverkochte wollen mutsen in een milde winter: als het aan Euronext ligt, horen zulke weersafhankelijke bedrijfsrisico's voortaan tot het verleden....

Er komen - om te beginnen in Frankrijk - nieuwe indices die niet op de aandelenkoersen, maar op temperatuur gebaseerd zijn. Een koude zomer geeft een lage index, een warme zomer een hoge. Met deze 'Nextweather'-indices wil Euronext ondernemers in bijvoorbeeld landbouw, toerisme en energie een handvat bieden om hun risico's af te dekken.

Een handvat, want niet de indices zelf, maar de daarvan afgeleide producten - de derivaten - zullen verhandeld worden. Deze opties werken ongeveer hetzelfde als op de aandelenbeurs: er kan gegokt worden op stijging of daling.

Handelaren spreken liever niet van gokken, maar van 'risico's afdekken'. Wie een pakketje aandelen heeft, kan bijvoorbeeld een aantal put-opties kopen. Deze geven de koper het recht - maar niet de plicht - diezelfde aandelen over bijvoorbeeld een jaar te verkopen tegen een nu afgesproken prijs. Als de koers van het aandeel onverhoopt keldert, is de houder van de optie in ieder geval van een minimumprijs verzekerd.

Zo ook met goed- of slecht weer-opties: de ijsverkoper koopt een put-optie om het risico van een koude zomer af te dekken en het energiebedrijf schaft een call-optie aan om het risico van teleurstellende gasverkopen bij een milde winter te ondervangen.

Er zijn ook verschillen met aandelenmarkten. Een aandelenoptie geeft de houder het recht iets tastbaars, het betrokken aandeel, te kopen of te verkopen. In het geval van een slecht weer-optie kan de verkoper van die optie moeilijk verplicht worden alle onverkochte ijsjes daadwerkelijk op te kopen. Wat moet hij ermee? Zo'n optie zal dus meer het karakter van een verzekering hebben, waarbij de verkoper de verzekeraar is die moet uitkeren als de zomer inderdaad tegenvalt.

En dan kom je meteen bij een ander verschil met aandelenopties. De koers van een aandeel - en daarmee winst of verlies van de bezitter - is tot op de cent nauwkeurig te berekenen, maar wanneer is een zomer eigenlijk 'slecht'? Dat is iets wat de kopers en verkopers van de opties zullen moeten inschatten. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het spel van bieden en laten.

Euronext mikt met de weerindices in eerste instantie uitsluitend op ondernemers en verzekeraars. De risicomijdende particulier kan voorlopig dus nog niet met een slecht weer-optie in zijn koffer onbezorgd op vakantie.

Weermannen als Erwin Krol en John Bernard hebben er binnenkort in ieder geval een zorg bij. Naast de toorn van vakantiegangers en boeren, zullen ze te zijner tijd ongetwijfeld diverse beschuldigingen van handel met voorkennis voor hun kiezen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.