Opta: strop KPN helft lager dan 1,1 miljard van Dik

De strop voor KPN Telecom van de verlaging van de tarieven voor lokaal en nationaal bellen is minder groot dan het telecombedrijf zegt....

Door de ingreep van de Opta bij het lokaal bellen, dat per 1 januari een kwart goedkoper moet, krijgt KPN een half miljard gulden minder in het laatje. De financiële schade van de lagere tarieven voor interlokaal telefoneren, die binnen drie jaar een kwart tot eenderde omlaag moeten, bedraagt 150 miljoen gulden. De Opta baseert zich daarbij op informatie van KPN, zei Arnbak zondag in het tv-programma Buitenhof.

De sterk dalende beurskoers van vorige week is naar de mening van Arnbak vooral de schuld van KPN zelf. 'Het bedrijf heeft zelf de publiciteit extra zwaar aangezet. Je vraagt je af of het daarmee niet zijn eigen ruiten ingooit. Het was wellicht verstandiger geweest te wachten met reageren tot Opta het besluit volledig publiceert.' Arnbak erkent dat de Opta met haar beoordeling van KPN op de stoel van het bedrijf gaat zitten. Zolang KPN geen echte concurrentie heeft zal dat zo blijven, voegde hij eraan toe.

N. van Eijk van het instituut voor Informatierecht van de Amsterdamse universiteit wijst er op dat het vaststellen van de beltarieven in Groot-Brittannië en België al is gebeurd en in de rest van de landen van de Europese Unie op stapel staat. De boosheid van de voormalige telecommonopolist 'hoort voor een belangrijk deel bij het rollenspel in dit soort kwesties', aldus Van Eijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden