Update

Opstelten: zware verdenking jihadronselen

Bij de twee Hagenaren die zijn opgepakt op verdenking van het ronselen van mensen voor de jihad is er sprake van 'zware verdachtmaking'. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag gezegd. 'Het is heel heftig. Maar het is aan het Openbaar Ministerie om een uitspraak te doen over de vervolging.'

Redactie
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en JustitieBeeld anp

Het kabinet praat vanmiddag over het aanpakken van radicalisering. Extra maatregelen zijn volgens de regering nodig om jihadgangers beter te kunnen aanpakken en om te voorkomen dat jongeren de kant van de radicale islam kiezen. Voor aanvang van de ministerraad gaf minister Opstelten complimenten aan de politie, het OM en de burgemeester van Den Haag voor de arrestatie van drie jihadverdachten.

Voorgeleid
De 24-jarige man die is opgepakt wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of de verdachte de komende twee weken blijft vastzitten, zoals het OM wil.

Gisteren maakte de gemeente Den Haag bekend dat in hetzelfde onderzoek naast de 24-jarige man ook nog een 32-jarige man en een 24-jarige vrouw zijn aangehouden. Zij zijn opgepakt in Duitsland. Volgens het OM willen zij meewerken aan hun uitlevering. Het is nog niet bekend op welke termijn zij naar Nederland zullen komen.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemde de verdachten gisteren 'grote vissen', die een belangrijke rol bij radicalisering en rekrutering spelen. 'De Schilderswijk snakte ernaar dat deze lieden zouden worden aangehouden', aldus Van Aartsen.

Justitie verdenkt de twee mannelijke verdachten behalve van het ronselen ook van 'het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk'. De verdenking van opruiing via sociale media en nieuwssites, met als doel aanzetten tot een terroristisch misdrijf, geldt voor alle drie.

Het OM houdt de verdachten in zogeheten beperkingen, waardoor zij behalve met hun advocaat geen enkel contact met de buitenwereld mogen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden