Opstelten zoekt weer naar bonnetjes Cees H.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het Openbaar Ministerie en zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H. De VVD-bewindsman maakt zich geen zorgen over zijn positie, zei hij vandaag in de Tweede Kamer. De Kamer zal vandaag geen debat meer houden met Optelten over de 'Teevendeal'.

Redactie
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer.Beeld anp

Nieuwsuur meldde gisteren dat er in de schikking 4,7 miljoen gulden is betaald, terwijl Opstelten eerder de Tweede Kamer liet weten dat het om 1,25 miljoen gulden ging. Onderzoek naar bankafschriften heeft bij het OM en het ministerie niets opgeleverd, vertelde hij de Kamerleden. 'Ik heb de Kamer niet verkeerd geïnformeerd.'

De Kamer had de minister rond de honderd vragen gesteld over de kwestie en het lukte Opstelten en zijn ambtenaren niet om die binnen een paar uur te beantwoorden. De VVD-minister belooft nu de vragen voor maandag 17.00 uur te beantwoorden. Dan kan er volgende week een debat worden gehouden.

Het actualiteitenprogramma heeft naar eigen zeggen het afschrift wel ingezien, dankzij bronnen binnen het ministerie en het OM. Opstelten zei dat het 'plezierig' zou zijn als 'diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt' want 'dan komt er een definitief end aan deze kwestie'.

De witwasdeal: een drama in vier bedrijven

Een witwasdeal die werd gesloten in 2000 heeft minister Opstelten in verlegenheid gebracht. Een geheimzinnige miljoenendeal met een crimineel, bewindslieden die elkaar uit de wind houden en een zoektocht naar een verdwenen bonnetje: hoe zat het allemaal ook alweer precies?

Positie niet in het geding

De positie van Opstelten is 'wat ons betreft niet in het geding', verklaarde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij houdt er nu geen rekening mee dat Opstelten of diens staatssecretaris Fred Teeven - die destijds als officier van justitie verantwoordelijk was voor de schikking met Cees H. - moeten opstappen.

Of de verslaggeving van Nieuwsuur klopt, kan Zijlstra niet zeggen want 'ik heb het stuk niet'. 'Dat is de frustratie van dit hele dossier. Ik kan pas oordelen als ik het voor m'n neus heb liggen.' Hij vindt het wel 'onhandig' dat de stukken niet opgeduikeld kunnen worden.

Minister Ivo Opstelten. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden