‘Opstelten zit fout met avondklok voor jongeren’

De Rotterdamse burgemeester Opstelten is op oorlogspad. Dat stelt advocaat Reinier Feiner in een bezwaar dat hij heeft ingediend tegen de ‘avondklok’ die is ingesteld voor negen jongeren in de Rotterdamse wijk Katendrecht....

Opstelten is, meent Feiner, niet bevoegd om zo’n maatregel op te leggen. De gemeente gebruikt overigens het woord avondklok niet, maar spreekt van een ‘persoonsgerichte gedragsaanwijzing’. Alleen Bureau Jeugdzorg mag volgens de advocaat individuele jongeren verbieden ’s avonds de straat op te gaan.

In de geïsoleerde buurt op een schiereiland in Rotterdam-Zuid veroorzaakt een groep jongeren al geruime tijd overlast. In een uitzending van het televisieprogramma Premtime in mei was te zien hoe enkele jongens uit de groep de cameraploeg bekogelden met stenen en stokken.

Daarop greep de gemeente in. Half mei ontvingen de ouders van negen kinderen (in de leeftijd van 9 tot 15 jaar) een brief, waarin de gemeente liet weten dat hun kinderen door de politie zouden worden thuisgebracht als zij na negen uur ’s avonds zonder ouder op straat werden aangetroffen.

Als de kinderen zich toch na dat tijdstip op straat bevinden, meldt Rotterdam dat aan Bureau Jeugdzorg. Strengere sancties (inzet van gezinscoaches, dreiging van uithuisplaatsing) kunnen dan volgen. ‘Een van de kinderen is al met spoed uit huis geplaatst nadat de politie bij Bureau Jeugdzorg melding maakte van een illegitiem op straat bevinden van het kind’, zegt Feiner, die optreedt namens een van de betrokken gezinnen.

Of de burgemeester juridisch buiten zijn boekje is gegaan zal de komende weken door de bezwaarcommissie van de gemeente worden bekeken. Volgens de advocaat zijn de gezinnen ‘onnodig gestigmatiseerd’ door de gemeente en heeft ‘de burgemeester spierballen getoond ten nadele van een goede hulpverlening aan het gezin’. De familie die Feiner vertegenwoordigt, zou met naam genoemd zijn in een brief van Opstelten aan de gemeenteraad en omschreven zijn als een van de grootste probleemgezinnen van de stad.

Juriste Inge Siem van de gemeente zegt dat de burgemeester uit hoofde van zijn functie als houder van de openbare orde juridisch vrij weinig mogelijkheden heeft. Maar de brief is ‘een publieke maatregel, zonder rechtsgevolgen’, benadrukt ze. ‘Dus de heer Feiner heeft het bij mijn weten niet bij het juiste eind, maar dat zal de commissie moeten bepalen.’

Ook volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de stad geen fouten gemaakt. Intussen beschouwt Rotterdam de maatregel als een succes. ‘Wij doen slechts een dringend beroep op de ouders om aan hun opvoedkundige plicht te voldoen. En dat werkt. Een prettige bijvangst is dat meer ouders hun kinderen ’s avonds binnen houden.’

Advocaat Feiner heeft daar zijn bedenkingen bij. ‘Eén van de kinderen waarbij de avondklok werd uitgevaardigd, zat al sinds maart in jeugddetentie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden