Opstelten: Wilders moet uitspraken terugnemen

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vindt dat PVV-leider Geert Wilders zijn uitspraken over Marokkanen terug moet nemen. 'Dit zijn uitspraken die echt niet kunnen, walgelijk. Dit past niet in een land als Nederland. Intrekken, dat moet hij doen', zei Opstelten vandaag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Opstelten noemde het ook prima dat premier en VVD-leider Mark Rutte gisteravond aangaf dat samenwerking met de PVV niet mogelijk is zolang die partij bij de standpunten over Marokkanen blijft. Ook Opstelten zit op die lijn. 'Hij moet zijn uitspraken helemaal terugnemen voordat we over dat soort situaties kunnen nadenken.'

Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid veroordeelde vanochtend de uitspraken van Wilders. Ze verwijt hem een slachtofferrol te spelen. 'Eerst gooi je een steen in de vijver en dan ga je klagen dat het kringen veroorzaakt. Daar heb ik helemaal niets mee. Hij doet iets wat echt buiten alle grenzen gaat en dan kun je verwachten dat daar reacties op komen.'

Tijdens de verkiezingsavond van de PVV in Den Haag vroeg Wilders zijn achterban of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. 'Minder, minder, minder', scandeerde de zaal. 'Dan gaan we dat regelen', zei Wilders daarop.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken noemde dat vrijdag een 'afschuwelijke scène'. Het was vervolgens 'ook wel weer laf om er dan van weg te lopen door te zeggen 'ik heb het toch niet gezegd, zij zeiden het', terwijl je ze daartoe opriep', verzuchtte de PvdA-bewindsman.

Aangiftes blijven binnenstromen
Ondertussen blijven de aangiftes tegen Wilders binnenstromen. Het gaat in het hele land zo snel, dat het Openbaar Ministerie (OM) nog geen cijfermatig overzicht voorhanden heeft, laat het OM vandaag weten.

Het Openbaar Ministerie spreekt over grote getallen qua aangiften. Die komen niet alleen rechtstreeks bij de verschillende arrondissementen binnen, maar ook via politie.nl. Het OM liet donderdag al weten dat het nog niet te zeggen valt wanneer het een beslissing neemt of de PVV-leider wordt vervolgd. Dat heeft te maken met de complexe juridische motivering rond de vrijheid van meningsuiting.

De Facebook-pagina Ik doe aangifte tegen Wilders heeft inmiddels 77.000 'likes' verzameld.

Kamerdebat
Fractievoorzitter Bram van Ojik (GroenLinks) wil snel een debat in de Tweede Kamer voeren over de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Van Ojik heeft de fractievoorzitters van andere partijen via de mail gevraagd om gezamenlijk op te trekken om duidelijk te maken dat alle Nederlanders evenveel recht hebben om hier te zijn. Wilders is volgens GroenLinks geïnformeerd over de verstuurde mail.

Van Ojik schreef gisteren in een reactie op de verkiezingsactie van Wilders: 'Toen ik de beelden van de beschamende vertoning zag, liepen de koude rillingen me over de rug. Na een lange reeks van provocaties met steeds meer venijn is er woensdag opnieuw een grens overschreden. Verscheidende mensen hebben aangifte gedaan tegen de uitspraken van Geert Wilders. En dat is goed. Laat de rechter oordelen over de uitspraken van Wilders. Politieke partijen moeten hem in de politieke arena bestrijden. Ik zal dat met hart en ziel doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden