Opstelten wil bureauwerk voor agenten halveren

AMSTERDAM - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) zet het mes in het aantal formulieren en protocollen dat agenten nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Aangifteprocedures worden eenvoudiger. De rechter moet simpele zaken als winkeldiefstal liefst binnen een maand kunnen afhandelen.

null Beeld epa
Beeld epa

De bewindsman wil het bureauwerk voor de agent halveren. Voor het hele politieapparaat gaat hij de administratieve lasten met een kwart verminderen. 'Agenten en burgers worden horendol van de registratiedrift en formulierengekte', zegt de minister.

Onderzoek leert dat de gemiddelde wijkagent 40 procent van zijn werktijd kwijt is aan administratie. Een simpele winkeldiefstal kost twee politieagenten gemiddeld vier uur werk. Dat is dan vooral administratief werk. 'Dat duurt te lang', zegt de nieuwe minister.

Standaardprocedure
De minister gaat een standaardprocedure instellen voor strafzaken als winkeldiefstal, vernieling, bedreiging en drugsoverlast. Nu zit er tussen de zes tot acht maanden tussen aanhouding en rechterlijke uitspraak. De minister stelt dat tweederde van dit soort zaken binnen een maand kan worden afgehandeld.

Opstelten gaat het aantal formulieren waarmee de politie moet werken drastisch verminderen. Aangiften zullen, als het aan de minister ligt, straks vaker digitaal worden gedaan. Ook pleit hij voor een volgsysteem waarmee slachtoffers van bijvoorbeeld diefstal of inbraak kunnen zien wat er met hun aangifte gebeurt.

Aanvalsplan
De minister werkt aan een aanvalsplan om de bureaucratie bij de politie drastisch te verminderen. 'Iedereen in het politieveld is de bureaucratie beu.' In januari zal hij zijn plan aan de Kamer presenteren.

Verscheidene kabinetten probeerden de administratieve lasten bij de politie al te verminderen. Tot nu toe zonder veel succes. Er kwamen meer agenten bij, maar die zitten vaker aan het bureau.

Daarmee wil Opstelen nu korte metten maken. 'Doel van de operatie is agenten minder achter de bureaus en meer op straat te zien.' Nog voor het einde van deze kabinetsperiode (2015) wil hij het bureauwerk met de helft verminderen.

De minister kijkt daarbij vooral naar al bestaande experimenten. Zo werkt het korps Hollands Midden met informatie gestuurde politie. Daarbij bellen agenten bevindingen door aan een administratieve backoffice, in plaats van dat ze zelf de gegevens moeten invoeren.

Virtueel aangifte
Ook de proef om virtueel aangifte te doen bij het korps Rotterdam-Rijnmond is volgens de politie zelf een succes. En ook kostenbesparend (30 euro per aangifte). Degene die aangifte doet, zit tegenover een politieagent op een scherm. Zo hoeven niet op elk bureau agenten aanwezig zijn om aangiften op te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden