Opstelten (VVD) en Welschen (PvdA) meest genoemd voor burgemeesterschap Impasse in strijd om post Rotterdam

De vertrouwenscommissie van de Rotterdamse gemeenteraad is het na weken vergaderen nog altijd hevig oneens over de te benoemen nieuwe burgemeester....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

ROTTERDAM

De sociaal-democraten, van oudsher de dominante politieke factor in Rotterdam, schuiven de huidige burgemeester van Eindhoven R. Welschen naar voren. De VVD acht I. Opstelten, nu aan het roer in Utrecht, de aangewezen persoon om in de voetsporen van minister A. Peper te treden, die deze zomer tot minister werd benoemd.

Een aantal kleine fracties in de gemeenteraad tracht een derde kandidaat in de race te houden. Naar verluidt is dit PvdA-vrouw S. Stuiveling, indertijd staatssecretaris in het kabinet Van Agt-Den Uyl en lid van de Algemene Rekenkamer.

PvdA en VVD zouden Stuivelings sollicitatie niet meer serieus nemen na een eerste gespreksronde met de commissie. 'De beste kandidaat heeft daardoor de slechtste papieren', zegt een betrouwbare bron op het Rotterdams stadhuis.

Als Stuiveling afvalt, is de kans groot dat de commissie zich voor het merendeel achter Welschen schaart, daar de Rotterdamse gemeenteraad een linkse meerderheid telt.

Na Pepers vertrek maakte de VVD bekend zich hard te willen maken voor de burgemeesterspost in Rotterdam. De liberalen vinden dat ze onderbedeeld zijn met burgemeesters in de grote steden en zouden Utrecht tegen de havenstad willen ruilen. 'We zijn in staat uitstekende gegadigden in het veld te brengen', zei VVD-fractievoorzitter N. Janssens bij die gelegenheid.

Rotterdam is sinds lange tijd een 'rode' stad. Het besluit over de politieke kleur van de burgemeester valt in het kabinet. Tot dan vechten PvdA en VVD in Rotterdam om hun eigen kandidaten Welschen en Opstelten te pousseren. 'De sfeer in de vertrouwenscommissie is zeker niet slecht, maar de onderhandelingen verlopen uiterst moeizaam', aldus een ingewijde.

De besprekingen van de vertrouwenscommissie zijn al sinds het begin omgeven met een waas van geheimzinnigheid. Al bij de eerste vergadering zegde commissaris van de koningin Leemhuis-Stout de commissieleden de wacht aan: als er naar de pers wordt gelekt, zou zij haar eigen plan trekken en zich weinig aantrekken van de adviezen van de Rotterdamse gemeenteraad.

De namen van Welschen, Opstelten en Stuiveling maken deel uit van het lijstje kandidaten dat al langer circuleert. Daarop prijkten ook J. Stekelenburg (PvdA-burgemeester in Tilburg), ex-VVD-minister P. Winsemius, voormalig minister van VROM M. de Boer en PvdA-burgemeester E. d'Hondt van Nijmegen.

Zowel Opstelten (54) als Welschen (57) kunnen zich beroepen op een Rotterdams verleden. Opstelten werd in Rotterdam geboren en was als voorzitter van de Nationale Havenraad kind aan huis in de mainport. Sinds 1992 is hij burgemeester van de stad Utrecht.

Welschen was enkele jaren docent biologie aan het Sint Laurenscollege, studeerde aan de Erasmus Universiteit en was daar wetenschappelijk medewerker. Als kind van de roerige jaren zestig ging hij de politiek in. Hij werd wethouder in Breda, milieu-gedeputeerde in Noord-Brabant en daarna burgemeester van Eindhoven. In 1994 wees Welschen een aanbod van W. Kok af om minister in Paars I te worden.

Uit de profielschets van de gemeenteraad komt naar voren dat de nieuwe burgemeester van Rotterdam een kruising van de laatste twee burgemeesters Van der Louw en Peper dient te zijn. Van der Louw was populair bij het volk; Peper sterk in het ontplooien van strategische visies over Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden