Opstelten verdedigt zich in Utrechtse integriteitszaak

Het was niet nodig maatregelen te treffen tegen twee Utrechtse ambtenaren die naast hun werk in huizen handelden. Dat wees onderzoek in 1997 uit. Dat was de boodschap van de toenmalige burgemeester Opstelten donderdag voor een commissie van de Utrechtse gemeenteraad...

De raadscommissie Integriteit en Vergunningprocedures onderzoekt, naar aanleiding van de al jaren slepende zaak, hoe het stadsbestuur eind jaren negentig omging met de regels rond ambtelijke integriteit en de toetsing daarvan.

Opstelten, inmiddels burgemeester van Rotterdam, werd in maart 1997 door de inspectie van het ministerie van VROM op de handel en wandel van het duo geattendeerd.

De bouwinspecteur en de ambtenaar van de sociale dienst zouden grote winsten hebben geboekt met de handel in onroerend goed, waarbij ze mogelijk gebruik maakten van voorkennis.

Ze handelden in eerste instantie via eigen bv's en zetten die ondernemingen later op naam van hun echtgenotes. Opstelten liet een intern onderzoek uitvoeren. De conclusie was dat er geen aanleiding was om iets tegen het duo te ondernemen.

'Strafrechterlijk was het duidelijk, er was geen enkele zaak', zo meldde hij donderdag voor de onderzoekscommissie. Dat hij er met de meest betrokken wethouders niet over had gesproken kwam omdat hij geopereerd had als lid van het driehoeksoverleg.

Ook drie voormalige Utrechtse wethouders werden donderdag gehoord. Een van hen, J. Zwart, liet blijken dat hij als verantwoordelijk bestuurder graag had willen horen wat er aan de hand was, al had hij er begrip voor dat Opstelten hem niet had geïnformeerd.

Oud-wethouder A. Rijckenberg verklaarde dat ze de zaak uit de krant had moeten vernemen.

De raadscommissie Integriteit en Vergunningprocedures werd opgericht na diverse onderzoeken in de zaak van de bijbeunende ambtenaren. Probleem bij de onderzoeken was dat de archivering bij de afdeling Bouwbeheer niet op orde was en dat lang niet alle ter zake doende documenten gevonden konden worden.

De conclusie van de onderzoeken was steeds dat de betrokken ambtenaren vrijwel niets te verwijten was, onder meer omdat hun optreden steeds was gedoogd door hun meerderen.

Het college van burgemeester en wethouders besloot onder meer vanwege het lange gedogen dat het duo niet ontslagen kon worden. Wel werd een van hen overgeplaatst.

De gemeenteraad was het daar niet mee eens en dwong het college om alsnog tot ontslag over te gaan. De ontslagprocedure is nog niet afgerond.

De kwestie heeft inmiddels al wel geleid tot aanscherping van het Utrechtse integriteitsbeleid. De bevindingen van de onderzoekscommissie worden eind dit jaar gepresenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden