Opstelten, Teeven en Demmink moeten getuigen in pedofiliezaak

Joris Demmink, Fred Teeven en Ivo Opstelten moeten voor de rechter-commissaris verschijnen om te getuigen over een pedofilienetwerk in de jaren tachtig en negentig. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor toegekend. Het verzoek werd ingediend door Bart van Well, een voormalige prostitué.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie voorafgaand de persconferentie waarin hij zijn aftreden aankondigde.Beeld anp

Volgens Van Well heeft hij eind jaren tachtig op minderjarige leeftijd tweemaal betaalde seks gehad met Joris Demmink, oud-topambtenaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Van Well zou hem in 2003 hebben herkend in een Panorama-artikel over het pedofilienetwerk. Demmink, inmiddels gepensioneerd, heeft de aantijgingen altijd stellig ontkend.

Demmink zou later in 1998 als verdachte in beeld zijn verschenen in het zogeheten Rolodex-onderzoek naar hoge justitiemedewerkers die zich in het pedofiele prostitutienetwerk zouden hebben begeven. Oud-minister Ivo Opstelten verklaarde echter in 2012 aan de Tweede Kamer dat Demmink nooit naar voren is gekomen in dat onderzoek.

Fred Teeven.Beeld anp

Buiten schot

Martin de Witte, advocaat van Van Well, zegt nu duidelijkheid te willen. Volgens De Witte had oud-staatssecretaris Fred Teeven, destijds officier van Justitie, zes politie- en justitiemedewerkers in het vizier als verdachten in het onderzoek, waaronder Demmink. 'Mijn cliënt wil dat Demmink, Teeven en Opstelten verklaren wat ze weten over het pedofilienetwerk en het onderzoek.'

De Witte zegt met de getuigenverhoren feiten en bewijzen te willen verzamelen om te kijken of er eventueel een procedure gestart kan worden tegen de Staat. 'De grote vraag is waarom de genoemde verdachten buiten schot zijn gebleven en de overheid toen niet heeft ingegrepen.'

De landsadvocaat stelde donderdag in de rechtbank dat Van Well geen belang heeft bij zijn verzoek, omdat er al een strafzaak tegen Demmink loopt. 'Daarbij past geen voorlopig getuigenverhoor.' Dat verweer werd door de rechtbank afgewezen. Volgens de rechter richt het verzoek zich niet op deze strafvervolging, maar op de achtergronden van de aanvankelijke niet-vervolging van Demmink.

Onvoldoende geïnformeerd

De advocaat van Joris Demmink, die donderdagavond net in Nederland arriveerde, zegt niet te kunnen reageren op de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank zolang hij nog onvoldoende geïnformeerd is over de laatste ontwikkelingen.

Wie wordt opgeroepen voor een voorlopig getuigenverhoor is verplicht te komen, op enkele uitzonderingen na. Zo kunnen familieleden van de eiser en personen met een beroepsgeheim zich beroepen op verschoningsrecht. De getuigenverhoren zijn openbaar en leiden niet tot een vonnis. Verzoeken tot voorlopige getuigenverhoor worden zelden afgewezen.

Behalve Teeven, Opstelten en Demmink, zijn ook acht andere personen opgeroepen om te getuigen in de zaak, waaronder een chauffeur en een arts. De verhoren zullen vermoedelijk tussen maart en juni 2016 plaatsvinden.

Ivo Opstelten.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden