Opstelten over zaak Demmink: 'Het was niks, is niks en het wordt niks'

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft vanmiddag nog eens zijn steun uitgesproken voor oud-topambtenaar Joris Demmink. Een oud-politieagent verklaarde vandaag onder ede dat de recherche in 1998 wel degelijk Demmink geobserveerd heeft. Opstelten blijft erbij dat Demmink geen deel uitmaakte van het zogeheten Rolodex-onderzoek. 'Het was niks, het is niks en het wordt niks', zei de bewindsman tegen de NOS.

Redactie
Minister Ivo Opstelten van Justitie. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Justitie.Beeld anp

Tegelijk zei Opstelten 'dat dit niet wegneemt dat ik er volledig voor sta en ervoor dien te staan dat het OM nu volledig zijn onderzoek kan doen en niet gehinderd wordt door mijn uitspraken'. De woordvoerder van Opstelten meldde aan het ANP dat de minister op geen enkele manier heeft bedoeld te suggereren dat hij vooruitloopt op de conclusies van het onderzoek.

Opstelten heeft aan het college van procureurs-generaal 'een duiding' gevraagd van de getuigenis van oud-politieman Emile Broersma. Tegelijk zei Opstelten dat hij ook na deze getuigenis staat voor wat hij tot nu toe in deze kwestie heeft gezegd en geschreven, namelijk dat Demmink niet voorkomt in het zogeheten Rolodex-onderzoek.

Onderzoek voortijdig afgeblazen
Broersma verklaarde in de civiele zaak rond Demmink onder meer dat zijn toenmalige korpschef ervoor heeft gezorgd dat dit strafrechtelijke onderzoek naar georganiseerd kindermisbruik door hooggeplaatste figuren, destijds voortijdig werd afgeblazen. Daarnaast zou de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) Demmink in 1998 enkele dagen lang hebben geobserveerd.

De bewindsman zei ook niet te twijfelen nu meerdere getuigen de naam van Demmink hebben genoemd. 'Ik ga uit van de feiten die zijn gebaseerd op ambtsberichten van achtereenvolgende ministers en colleges van procureurs-generaal', aldus Opstelten.

Getuigenverhoor
Aan het zogeheten voorlopig getuigenverhoor rond Demmink is vandaag een einde gekomen. Rechter-commissaris Natasja Gehlen vond het na acht dagen verhoor van in totaal twaalf getuigen welletjes. Zij stond advocaat Matthijs Kaaks een week extra beraad niet meer toe. Demminks advocaat Harro Knijff mag twee weken nadenken over de vraag of hij een tegenverhoor wil organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden