Opstelten ontkent weghouden info schoten Irak

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ontkent dat justitie jarenlang belangrijke informatie heeft achtergehouden, waardoor een Nederlandse militair niet is vervolgd voor het doodschieten van een Irakees in 2004. Hij schrijft dit donderdag in antwoorden op Kamervragen van Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP).

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ontkent achterhouden informatie. Beeld ANP

Advocaat Liesbeth Zegveld uitte die beschuldiging vorige maand. Zij probeert namens de vader van het slachtoffer de Nederlandse militair die hiervoor verantwoordelijk zou zijn, alsnog te laten vervolgen. De man die werd doodgeschoten is Sabah Jaloud. Zegveld stelt dat tien belangrijke verklaringen van betrokken Irakese agenten niet zijn meegenomen en spreekt daarom van een 'doofpot'.

Het Openbaar Ministerie bevestigde dat een aantal verklaringen niet in het toenmalige strafdossier is gevoegd. 'Het OM vond deze verklaringen niet relevant voor het oordeel in de strafzaak', schreef het OM in een verklaring.

Verklaringen niet verzwegen
Opstelten benadrukt dat de 'inhoud van de verklaringen nimmer is achtergehouden'. Er is volgens hem 'melding van het bestaan van de verklaringen en de korte inhoud daarvan' opgenomen in het proces verbaal van de marechaussee en toegestuurd aan het OM. Dat heeft Zegveld vervolgens in 2007 kunnen inzien, stelt de minister.

Het gaat de advocate er juist om, dat in die korte inhoud geen melding is gemaakt van het feit dat geen van de Irakese politiemannen heeft verklaard te hebben geschoten. Justitie vervolgde de Nederlandse militair namelijk niet, omdat hij ervan was overtuigd dat er vanuit de Mercedes waarin Jaloud als passagier zat, werd geschoten. Achteraf bleek dat niet het geval. Als ook de Irakese militairen niet hebben geschoten, zet dat volgens Zegveld vraagtekens bij de verklaring van de Nederlandse militair, waarom hij zichzelf moest verdedigen door te schieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.