Opstelten neemt afscheid van Rotterdam

Ivo Opstelten (64) heeft donderdag afscheid genomen van Rotterdam. De man die sinds zijn 28ste burgemeester was, stond tien jaar lang aan het roer in de havenstad....

Zijn tijd zit er op. ‘Ik wens u allen veel succes zonder mij. Want het is tijd voor andere zaken.’ Hij overhandigde loco-burgemeester Jantine Kriens de ambtsketen.

Hij herinnerde zich nog als de dag van gisteren dat hij voor het eerst voor de raad stond. ‘Dat is vandaag precies 3593 dagen geleden.’ Hij haalde in zijn toespraak nog enkele in zijn ogen belangrijke thema's aan. Het indammen van de vergaderingen, het dualisme, het multi-culturele Rotterdam, veiligheid en de opkomst van Pim Fortuyn.

‘In deze stad werd de basis gelegd van een politieke revolte die landelijke proporties kreeg. Want het waren de Rotterdammers die als eersten zeiden tegen de politiek en tegen Den Haag: Jullie wereld is niet de wereld buiten,jullie wereld is niet onze wereld.’

Als zijn zwartste bladzijde in zijn carrière noemde hij de moord op Fortuyn. Ook refereerde hij aan het plotselinge overlijden van zijn kamerbewaarder. Zij stierf een dag voor de moord op de politicus.

Hij gaf de raad mee zich niet te laten afleiden door de korte termijn, maar dat de leden de grote lijnen voor ogen moeten houden, ‘Dan tillen we onze stad op een hoger plan.’

Bij de bijeenkomst waren diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken schreef hem een brief. Volgens haar is Opstelten een rolmodel voor veel burgemeesters. Ze roemde hem omdat hij er voor de mensen wilde zijn. ‘We zullen lang aan hem terugdenken.’

De commissaris van de Koningin Jan Franssen noemde de ex-burgervader een verpersoonlijking van het ambt. ‘In feite neemt heel het land nu afscheid.’ Zijn humor, manier van besturen, gezag en basstem ontvingen lof. ‘Een beetje overdreven, maar toch prettig om naar te luisteren’, aldus Opstelten.

Voor zijn verdiensten kreeg hij de Van Oldenbarnevelt-penning, de hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam. Daarvan was hij onder de indruk. Bij de penning hoort een lezing. Opstelten's betoog is een toekomstbeeld voor Rotterdam met een Derde Maasvlakte, de Olympische Spelen en een klimaatneutrale stad, zonder files.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden