Opstelten moet opheldering geven over deal met drugsbaron

 De Tweede Kamer twijfelt openlijk aan het verhaal van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) over de deal met drugscrimineel Cees H. Uiterlijk dinsdag moet Opstelten aannemelijk maken dat in 2001 slechts 1,25 miljoen gulden is overgemaakt naar de rekening van Cees H., in plaats van de 5 miljoen die zijn advocaat noemt.

DEN HAAG - De opschudding rond de deal tussen officier van justitie Fred Teeven en drugscrimineel Cees H. ontstond toen bekend werd dat de Belastingdienst erbuiten was gehouden. Teeven, de huidige staatssecretaris van Veiligheid, laadde de verdenking op zich van hulp bij witwassen. Die beschuldiging werd in een debat ontkracht door Opstelten.


Inmiddels is de aandacht van de Tweede Kamer verschoven naar de betrouwbaarheid van het relaas van Opstelten zelf. Die vertelde in het debat vorige maand dat er aanvankelijk 6 à 7 miljoen gulden op de rekeningen van H. stond, maar dat de waarde van de in beslag genomen goederen daalde tot 2 miljoen in de jaren dat het Openbaar Ministerie (OM) achter H.'s geld aan zat. De waardedaling zou komen doordat een pand werd verkocht waarvan de opbrengst naar iemand anders ging.


De overgebleven 2 miljoen gulden werd van de Luxemburgse rekeningen van Cees H. overgemaakt aan het OM. De afspraak was dat justitie 750 duizend gulden mocht houden en dat 1,25 miljoen - belastingvrij - werd doorgesluisd naar de rekening van H.


De toenmalige advocaat van H., Piet Doedens, hield vrijdag tegenover de Volkskrant echter vol dat zijn cliënt 5 miljoen gulden op zijn rekening kreeg gestort. Nu is het dus het woord van Doedens tegen het woord van de minister. Beiden weigeren bankafschriften te laten zien.


De PvdA is door de stellige verklaring van de advocaat van H. aan het twijfelen gebracht. 'Opstelten moet duidelijk maken waar die 1,25 miljoen vandaan komt', zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. 'Nu er vraagtekens zijn bij het informeren van de Kamer, moet de minister een stapje extra zetten. Desnoods geeft hij de Kamer in het geheim inzage, of laat hij er een onafhankelijke derde naar kijken.' Na het debat verwierp de PvdA de motie nog die Opstelten opdroeg meer informatie te geven.


De oppositie twijfelde tijdens het debat in maart al over de uitleg van Opstelten, maar vroeg nauwelijks door naar het bedrag. 'Het blijft toch wel heel erg onduidelijk', luidde de conclusie van D66-Kamerlid Magda Berndsen. 'Ik kan er geen chocola van maken.' Daarop zei Opstelten: 'Ik vind het een glashelder verhaal.' En dat was dat. Alleen SP-Kamerlid Jan de Wit stelde daags na het debat schriftelijke vragen.


Vrijdag koos Opstelten ervoor de summiere informatie te herhalen die hij al had gegeven, zonder in te gaan op de onbeantwoorde vragen. 'Ik heb de Kamer zeer minutieus en heel gedetailleerd geïnformeerd', sprak hij. 'Ik heb niets met de advocaat te maken, maar met de feiten waar het om gaat. Daar gaat het om.' Premier Rutte schaarde zich achter zijn minister. 'Bij mij geen spoor van twijfel. Opstelten heeft de juiste informatie naar de Kamer gestuurd.'


Pagina 29


Commentaar: voor de draad ermee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden