Opstelten kan bankafschrift 'witwasdeal' niet vinden

Minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) zegt het bankafschrift van de omstreden 'witwasdeal' met drugscrimineel Cees H. niet meer te kunnen vinden. Dat blijkt uit een brief die Opstelten dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAUD EFFTING en WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - De Kamer had om het afschrift gevraagd na tegenstrijdigheden over het schikkingsbedrag dat de crimineel kreeg buiten de Belastingdienst om.

Justitie trof in 2000 de omstreden schikking met H. Hij werd veroordeeld voor drugshandel, maar het lukte het Openbaar Ministerie niet hem zijn criminele winst te ontnemen. Daarop initieerde staatssecretaris Fred Teeven, destijds officier van justitie, schikkingsonderhandelingen.

Het OM sloot met H. een deal over zijn geld. Dat stond geblokkeerd op vier bankrekeningen in Luxemburg, waar de Nederlandse staat beslag op had laten leggen. Teeven sprak in een contract af dat de staat 750 duizend gulden van dit vermogen zou krijgen. H. mocht het 'surplus' houden en het OM zou de Belastingdienst niet informeren.

Over de hoogte van dat 'surplus' is onenigheid ontstaan. Opstelten beweerde in de Kamer onlangs met grote stelligheid dat dit 1,25 miljoen gulden bedroeg. 'U moet mij vertrouwen', aldus Opstelten.

H.'s toenmalige advocaat Piet Doedens zei in de Volkskrant dat dit 'lulkoek' was: volgens hem ging het om bijna 5 miljoen gulden waarvan de fiscus geen weet had. Dat geld zou rechtstreeks door het OM naar Doedens' kantoor zijn overgemaakt.

H. verbiedt Doedens het bankafschrift te tonen, zegt zowel Doedens als H.'s huidige advocaat, Jan-Hein Kuijpers. Volgens Kuijpers wil H. 'rust'. Het is ook denkbaar dat H. bang is dat de Belastingdienst alsnog achter hem aangaat, zoals dat gebeurde bij drugsbaron Johan V., alias De Hakkelaar.

Uit de brief van Opstelten blijkt verder dat een procureur-generaal op basis van bankrekeningen en effectenrekeningen constateert dat het vermogen van Cees H. in 1993 bijna 3 miljoen gulden was. Het 'surplus' zou dan geen 1,25 miljoen zijn, zoals Opstelten aan de Kamer informeerde, maar minstens 2 miljoen. Opstelten kan dat verschil niet verklaren.

'Onbegrijpelijk', zegt oud-advocaat Doedens. 'Als mijn boekhouding in elkaar zat zoals die van Justitie, zou ik allang failliet zijn.' Hij verbaast zich erover dat het gesprek hierover tussen Opstelten en Teeven niet openbaar wordt gemaakt: 'Teeven heeft publiekelijk verkondigd dat hij de enige is die alle feiten kent.'

De vermissing van het bankafschrift door Justitie is volgens hem niet mogelijk: 'Als een officier een deal sluit met een crimineel, gaan alle documenten doorgaans in een kluis.'

Voor het SP-Kamerlid Michiel van Nispen is hiermee de kous niet af. 'De schijn dat de overheid heeft meegewerkt aan belastingontduiking door een crimineel, is niet weggenomen. Opstelten was te stellig over het bedrag en deed net of alle Kamerleden gek waren. Hij wist gewoon niet hoe het zat.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden