Opstelten heeft Kamer 'getrouw en gedetailleerd' geïnformeerd

'Getrouw, naar waarheid en gedetailleerd', die woorden gebruikte minister Ivo Opstelten van Justitie voor zijn betoog aan de Kamer over een deal die voormalig officier van justitie Fred Teeeven sloot met drugscrimineel Cees H. De minister weersprak vanochtend voor aanvang van de ministerraad de beschuldigingen van de voormalige advocaat van H., Piet Doedens, vandaag in de Volkskrant.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.Beeld anp

Toch zal de minister de feiten nog een keer minutieus op een rij zetten voor de Kamer, beloofde hij. Dat zal hij uiterlijk volgende week dinsdag aan de Kamer sturen, samen met de schriftelijke antwoorden op ruim 90 vragen die nog open stonden.

Eerder vanochtend liet een woordvoerster van Opstelten al weten dat de minister vasthield aan zijn eerdere betoog. De minister heeft in een brief aan de Tweede Kamer en een daaropvolgend debat uitgelegd hoe de zaak in elkaar zit en blijft bij de 'feiten' die hij daarin heeft gemeld, zei ze.

Luxemburgse rekeningen
Volgens advocaat Doedens heeft het Openbaar Ministerie in 2001 bijna 5 miljoen gulden betaald aan de crimineel. Dat bedrag is overgemaakt naar zijn advocatenkantoor, dat het geld doorsluisde naar de bankrekening van H., aldus de advocaat. Maar volgens Opstelten werd in de schikking met H. ongeveer 2 miljoen gulden van hem op Luxemburgse rekeningen, waar het OM beslag op had gelegd, beschikbaar gesteld voor de crimineel. In ruil daarvoor betaalde H. 750.000 gulden als boete. De rest mocht hij houden en daarmee was de zaak afgedaan.

Opstelten meent dat volgens de toenmalige wetten en regels is gehandeld. Van echt witwassen was volgens hem geen sprake. De minister wees er recent in een Kamerdebat op dat witwassen formeel pas later in het Wetboek van Strafrecht werd opgenomen. Bovendien stond ten tijde van de schikking 'niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was'. Opstelten zei ook dat de schikking destijds te verkiezen was boven het doorzetten van een rechtszaak waarvan de afloop onzeker was.

Advocaat Piet DoedensBeeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden