Opstelten grijpt in, snel nieuwe korpschef

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft zaterdag ingegrepen na commotie over een duurbetaalde interim-manager voor het politiekorps in Flevoland. Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere wilde daar een externe adviseur aanstellen à 1600 euro per dag omdat ze al enige tijd zonder korpschef zit.

Opstelten.Beeld anp


Vooral het salaris van de adviseur zorgde voor ophef in de Tweede Kamer en in de lokale politiek. 192.000 euro op jaarbasis voor 2,5 dag per week, werd gezien als veel te veel. PvdA en CDA kondigden aan Opstelten naar het vragenuurtje te roepen. Het CDA noemde het besluit van Jorritsma 'belachelijk en niet van deze tijd'.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is Jorritsma 'totaal de weg kwijt'. De SP gaf juist Opstelten de schuld omdat die Jorritsma verboden had een tijdelijke korpschef aan te stellen.

Opstelten hakte vervolgens zelf de knoop door en beloofde binnen enkele dagen meerdere kandidaten voor te stellen voor de post van korpschef. Opstelten wilde per se niet dat de externe adviseur, Leo Zaal van adviesbureau Twynstra Gudde, deel zou gaan uitmaken van de korpsleiding. De noodzaak voor een aanstelling van Zaal lijkt daarmee verdwenen. Jorritsma heeft nog niet gereageerd op het besluit van haar partijgenoot Opstelten.

SP-Kamerlid Ronald van Raak, die de zaak had aangezwengeld na een tip uit de politie, reageerde tevreden op het besluit van de minister. 'Maar er moet ook een einde komen aan de graaicultuur bij de politietop. We zien voortdurend korpschefs met veel te hoge vergoedingen en veel te weinig verstand van de politie. Dat komt door burgemeesters die kiezen voor interim-managers in plaats van te zoeken naar 'blauw bloed'. Er zijn 49.500 agenten en ik kan me niet voorstellen dat daar geen goede korpschef tussen zit.'

In Almere zelf had de PVV inmiddels al vragen aangekondigd aan de commissaris van de Koningin en aan het college van burgemeester en wethouders. De PVV in Almere is boos over de imagoschade die de stad lijdt door de voorgenomen aanstelling van de adviseur bij het politiekorps.

Het kabinet wil het aantal politiekorpsen terugbrengen van 25 naar negen. Het korps Flevoland wordt samengevoegd met dat van Gooi- en Vechtstreek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden