Opstelten: geen sprake van terroristen via asielketen in Nederland

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft geen aanwijzingen dat organisaties als Islamitische Staat strijders als vluchteling naar Nederland hebben gestuurd. De minister zei dat in antwoord op vragen van de PVV.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

De Duitse krant Bild berichtte dit weekend dat bij Amerikaanse inlichtingendiensten vermoedens bestaan dat leden van IS via Europese asielprocedures Europa binnenkomen. Sietse Fritsma van de PVV doopte dergelijke asielzoekers in het vragenuurtje tot 'asielterroristen'. Met een verblijfsvergunning zouden jihadisten gemakkelijker aanslagen kunnen plegen in het Westen.

Minister Opstelten verzekerde de Kamer echter dat van een dergelijk scenario geen sprake is. 'Er zijn geen concrete aanwijzingen voor het misbruiken van de vluchtelingenstroom door IS of andere jihadistische organisaties.' Hij benadrukte dat de Nederlandse immigratie- en veiligheidsdiensten voortdurend alert zijn op tekenen van radicalisering onder asielzoekers. 'Natuurlijk is er binnen de IND een meldstructuur voor signalen dat vreemdelingen mogelijk een gevaar vormen voor de veiligheid.'

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Beeld anp
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.Beeld anp

Voorkomen dat jihadisten afreizen

Ook zei de minister dat het Nederlandse beleid erop is gericht om te voorkomen dat jihadisten afreizen naar Syrië en Irak. Zij zouden een groter gevaar vormen als zij eenmaal in aanraking zijn gekomen met groeperingen als IS. Jihadgangers die terugkeren naar Nederland vormen een grotere bedreiging dan sympathisanten die nog niet zijn afgereisd, stelde de minister.

Hij zegde de Tweede Kamer een brief toe met daarin de maatregelen die de IND heeft genomen om asielzoekers van terroristen te onderscheiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden