Opstelten: Demmink echt niet in beeld in Rolodex-onderzoek

Joris Demmink, de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie die door sommigen wordt beschuldigd van seksueel misbruik van jongens, is echt niet eerder in het zogenoemde Rolodex-onderzoeksdossier voorgekomen. Dat staat in een brief van minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer.

Minister van Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten Beeld anp

'Het Rolodex-onderzoeksdossier is door het Openbaar Ministerie recent wederom bestudeerd. De voorzitter van het College van procureurs-generaal heeft mij bij ambtsbericht van 24 maart 2014 laten weten, dat opnieuw is vastgesteld dat de oud-secretaris-generaal op geen enkele wijze in dit onderzoek naar voren is gekomen', noteert de bewindsman.

Eerder gaf hij dat ook al aan, maar toch werd beweerd dat Demmink wel in beeld was. Hans Vrakking, de voormalige Amsterdamse hoofdofficier die het Rolodex-onderzoek instelde, zei zaterdag tegen NRC Handelsblad dat de naam van Demmink wel degelijk in het onderzoek is gevallen. Volgens Vrakking had de veiligheidsdienst BVD in 1998 informatie gekregen van een ministeriechauffeur, Rob Mostert. 'Deze vertelde er niet meer tegen te kunnen dat Demmink in de dienstauto af en toe seks had met jongens.' Maar de informatie over de voormalig topambtenaar had geen link met het onderzoek naar kindermisbruik in Amsterdam.

Onduidelijkheid
Het onderzoek naar kindermisbruik in Amsterdam begon in 1998 nadat een vrouw aangifte had gedaan van verkrachting van haar dochter door haar vriend. Deze man zou ook een kinderpornonetwerk exploiteren, waarbij een hoogleraar en twee hoofdofficieren van het OM betrokken zouden zijn.

Over de rol van Demmink in het Rolodex-onderzoek bestaat inmiddels veel onduidelijkheid. Oud-zedenrechercheur De Koter verklaarde deze maand dat de naam van Demmink was gevallen, zijn collega Jaap Hoek zei dat hij zich dat niet herinnerde. Ook de voormalige procureur-generaal René Ficq zei twee weken geleden in de Volkskrant dat Demmink niet voorkwam in het onderzoek. Ficq bekleedde destijds de hoogste functie bij het Openbaar Ministerie (OM) en heeft zijn aantekeningen uit de Rolodex-tijd bewaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.