Opstelten corrigeert Jorritsma

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere is zaterdag door haar VVD-partijgenoot minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie publiekelijk teruggefloten omdat zij een dure externe adviseur wilde benoemen tot tijdelijke korpschef van het politiekorps Flevoland.

AMSTERDAM - Opstelten reageerde nog dezelfde dag op de politieke tumult die ontstond toen via De Telegraaf bekend werd dat Jorritsma à raison van 1.600 euro per dag een interim-manager van adviesbureau Twijnstra Gudde wilde aanstellen. 'Goudgeld voor 'korpschef', kopte de krant op de voorpagina. Uit de mond van de burgemeester tekende de krant op: 'Het interesseert me niet wat u schrijft, jullie doen je best maar. Deze plek moet gewoon opgevuld worden.'


Een rel was geboren. CDA, PvdA en PVV verdrongen elkaar om kritisch commentaar te geven. 'Waarom zo duur?', wilde het PvdA-Kamerlid Attje Kuiken weten. 'Belachelijk en niet van deze tijd', meende CDA-collega Coskun Cörüz. En Geert Wilders twitterde nog voor de lunch: 'Jorritsma van Almere is totaal de weg kwijt. Opstelten: fluit haar terug.'


Jorritsma's verweer om een 'externe' aan te stellen, is dat er geen geschikte kandidaten binnen de politie te vinden zijn. Geen chef zou de vingers willen branden aan de samenvoeging van het korps Flevoland met dat van Gooi- en Vechtstreek. Het kabinet koerst af op een nationale politie en wil af van 25 afzonderlijke korpsen.


Omdat ze intern niemand kon vinden, besloot Jorritsma in zee te gaan met Leo Zaal, een oud-politiecommissaris uit Amsterdam die vijftien jaar geleden de overstap maakte naar het organisatie-advieswezen.


Zaal zou Almere 192 duizend euro per jaar kosten voor een werkweek van 2,5 dag. Een man van buiten en tegen die prijs - volgens politiebond ACP werd dat bericht ook 'op de werkvloer' slecht ontvangen.


Zaterdagmiddag nog reageerde minister Opstelten, via een woordvoerder: 'Wij accepteren niet dat deze man wordt aangesteld als korpschef.' De minister kondigde aan binnen enkele dagen met meerdere kandidaten te komen voor de post-Almere uit de politiewereld zelf. Sinds dat moment heeft Jorritsma afgezien van nader commentaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden