Opstelten benoemt nieuwe politiebazen

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de kwartiermakers van de verscheidene politiekorpsen benoemd. De kwartiermakers zijn de voorlopers van de nieuwe nationale politie, die in 2012 wordt ingevoerd.

Redactie
Opstelten. Beeld anp
Opstelten.Beeld anp

Dit meldt de NOS vandaag. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van politiekorps IJsselland wordt de kwartiermaker van Amsterdam, hij vervangt Bernard Welten die in november stopt als korpschef om met pensioen te gaan. Voor de regio Noord-West-Nederland is Liesbeth Huyzer voorgedragen. Zij is nu nog lid van de korpsleiding Amsterdam-Amstelland. En de huidige korpschef van Groningen Oscar Dros wordt de kwartiermaker van de noordelijke politie.

Zij gaan samen met acht andere kwartiermakers, waaronder nog twee andere vrouwen, werken aan de vorming van een nationaal politieapparaat. In april werd voormalig hoofd-AIVD Gerard Bouman al aangesteld als kwartiermaker nationale politie, en dus de beoogde korpschef van de nationale politie.

Nationale politie

Zodra de nieuwe Politiewet officieel in werking treedt, worden de kwartiermakers voorgedragen voor de functie van politiechef van de regionale eenheid of hoofd van de landelijke eenheid. De huidige 26 politiekorpsen maken plaats voor een nationale politie die uit tien regionale eenheden gaat bestaan. Ook komt er een nationale korpschef. Het grootste deel van de politietop kan op zoek naar een andere baan, van de honderd hoogste politiemanagers blijven er nog ongeveer dertig over.

De volledige lijst (bron NOS):

Noord-Nederland (Groningen, Fryslân, Drenthe): Oscar Dros (48). Huidige functie: korpschef Groningen.

Oost-Nederland (IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid): Stoffel Heijsman (58). Huidige functie: korpschef Utrecht.

Noord-West-Nederland (Kennemerland, Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland): Liesbeth Huyzer (50). Huidige functie: lid korpsleiding Amsterdam-Amstelland

Amsterdam (Amsterdam-Amstelland): Pieter Jaap Aalbersberg (52). Huidige functie: korpschef IJsselland.

Flevoland-Utrecht (Midden-Nederland) (Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Flevoland): Miriam Barendse (47). Huidige functie: korpschef Brabant-Noord.

Haaglanden (Haaglanden, Hollands Midden): Henk van Essen (50). Huidige functie: korpschef Haaglanden.

Rotterdam Rijnmond (Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid): Frank Paauw (52). Huidige functie: korspchef Rotterdam-Rijnmond.

Oost-Brabant (Brabant Zuid-Oost, Brabant-Noord): Frans Heeres (53). Huidige functie: korpschef Midden- en West-Brabant.

Limburg (Limburg-Zuid, Limburg-Noord): Gerry Veldhuis (52). Huidige functie: korpschef Limburg-Zuid.

Zeeland-West-Brabant (Midden- en West-Brabant, Zeeland): Hans Vissers (57). Huidige functie: plaatsvervangend-korpschef Rotterdam-Rijnmond.

Landelijke eenheid: Patricia Zorko (46). Huidige functie: plaatsvervangend-korpschef Korps Landelijke politiediensten.

undefined

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Foto © gpd Beeld
Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Foto © gpd

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden